Крушите са естествен антибиотик и са богати на растителни влакна, което ги прави изключително подходящи за всяка диета.
Съединението арбутин, което се съдържа в повечето сортове круши е естествен антисептик и антибиотик.
Пресните круши представляват своеобразен здравословен коктейл. Особено богати са на органични киселини (яблъчна, лимонена и оксалова) и полезни микроелементи – фосфор, магнезий, желязо, мед, цинк. Крушите съдържат и йод, който може да задоволи минималните нужди на човека от този микроелемент.
Зелените круши съдържат веществото сорбит, което при процеса на зреене преминава в глюкоза и пектин. Това от своя страна води до промяна в плътността на плодовете и те стават значително по-меки. Ето защо крушите имат по-малка трайност от ябълките. Ако сравним крушата с ябълката, то крушите съдържат много повече магнезий, калций, фосфор и цинк. Съдържанието на желязо, мед и манган и в двата плода е подобно.
Стипчивият вкус на плода круша се дължи на дъбилните вещества, които се намират в кората му. Специфичният аромат и вкус се определя от етеричните масла, намиращи се в месестата част на крушата.
Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 грама сурови круши е: белтъчини 0.36 г, въглехидрати 15.23 г, мазнини 0.14 г, а енергийното съдържание е 57 ккал. 87% от съдържанието в крушата е вода.
Крушите повлияват особено добре лечението на болести на сърдечно-съдовата система и бъбреците.
Пресните плодове подобряват функцията на черния дроб и щитовидната жлеза.
Фактът, че плодовете са богати на захари, пектин, минерални соли и витамини, ги прави изключително полезни в процесите на отделяне на пикочна киселина от организма.
Доказано е и положителното им въздействие при ревматични болки.
Компотът от круши е с изразено разхлабващо действие, което го прави подходящ при продължителен запек.
Специалисти препоръчват обаче да не се прекалява с консумацията на круши, защото това може да предизвика дразнене на стомаха.
Снимка на круши: Zdraven.bg