Полезният пресен зелен лук


Освен че придава на храната свеж аромат, пресният зелен лук гарантира и стабилно здраве, тъй като е богат на много полезни вещества.

Зеленият лук съдържа много витамин C, калий, калций, керцитин, който е силен антиоксидант, както и хранителни фибри.

Зеленият лук, който се консумира най-често в салатата, предотвратява множество заболявания, от дерматологични болести до рак, пише агенция БГНЕС.

Благодарение на серосъдържащите вещества кашицата и сокът от кромид лук се използват при лечение на пъпки и обриви, при изгаряния, както и като противовъзпалително средство. Лукът има също избелващо действие и се използва за премахване на лунички и пигментни петна, пояснява bb-team.org.

Лукът има пречистващи свойства, стимулирайки регенеративните процеси в човешкия организъм. Достатъчно е в продължение на 3 мин. да дъвчем лук, за да бъдат унищожени множество бактерии в устата.

Снимка: sxc.hu