Репички за здраве

Свежите репички редовно присъстват на пролетната ни трапеза. За здравните ползи на този богат на витамини зеленчук информира bb-team.org.

Репичките съдържат витамините А, В1, В2, В3, С и РР. Богати са на минерални соли на желязо, фосфор, калий, калций и натрий. В състава им се включват ензими, етерични масла, целулоза и пектин.

Високото съдържание на етерично масло в репичките усилва секрецията на храносмилателните жлези и подобрява функцията на  храносмилателната система, а освен това е и с изразени бактерицидни свойства. Те стимулират дейността на черния дроб и бъбреците.

Репичките са изключително подходящи са за хора, страдащи от диабет. Сокът от репички е богат източник на витамин С, който се превръща в добра алтернатива в борбата с пролетната умора. Той оказва освежаващ и тонизиращ ефект, но действа благотворно и при жлъчни и бъбречни заболявания.

Учени от Университета в Охай, САЩ, са установявили също, че съдържащият се в репичките антоцианин, което им придава червения цвят, има способността да забави растежа на раковите клетки при рака на дебелото черво.

Снимка: sxc.hu

loading...