Симптоми на щама Хонг Конг на грипния вирус

дете с грип

Грипната вълна през зимен сезон 2017/2018 подранява с месец в България.

Вероятно щамът Хонконг ще предизвика епидемията от грип през първите месеца на 2018 година, посочи националният здравен консултант д-р Ангел Кунчев в ефира на bTV. 90% от новорегистрираните случаи на грип са свързани именно с този щам, обясни той.

Освен Хонконг атакуват още два щама грип: Мичиган, който в последните 10 години замести Калифорния – познат като свински грип, довел до световна пандемия, и Ямагата, който е вирус от групата Б.

Основен причинител на грипа от щама Хонг Конг е тип вирус А (H3N2). Човешката имунна система не е готова за такъв вирус и по този начин на заболяването в кратък период от време има масов характер.

Първоначалните симптоми на щама на грипа Хонг Конг не са много по-различни от класическите симптоми на настинка и грип. Обикновено първите симптоми се проявяват в рамките на 1-2 дни след заразяването.

Първите симптоми на заразата са изключително висока телесна температура, главоболие, силни болки в ставите и мускулите и обща отпадналост.

Могат да се появят следните симптоми при грипа Хонг Конг: болка в гърлото, обща слабост, замайване, а понякога и гадене, изключително висока телесна температура, която е трудно да се свали от раз, назална конгестия, което води до усложнено дишане през носа, суха кашлица, болки в долната част на гърба, крайниците и очите.

В някои случаи на грип има и чревни разстройства – диария, стомашна болка, повръщане и други симптоми на стомашно-чревния тракт.

В повечето случаи грипът от щама Хонг Конг се задържа за 3-4 дни, след което нормалното състояние на пациента се връща при условие на домашен режим и увеличаване на приема на течности, което дава възможност за по-бързо изчистване на токсини и вирусни частици от тялото.

Ако след 3-4 дни от заболяване пациентът чувства същото, или е по-зле, трябва незабавно да се консултира с лекар.

По-специално, вирусната инфекция може да предизвика развитието на пневмония, когато белите дробове са засегнати от бактериална инфекция.

В допълнение, грипът Хонконг може да доведе до редица усложнения като: миокардит, менингит, енцефалит, трахеит, бронхит, синузит, усложнения на хронични заболявания.

Грипът Хонг Конг е най-опасен за малки деца и възрастни хора, които имат отслабена имунна система.

На риск са изложени и хората с хронични заболявания на сърцето, кръвоносните съдове и дихателните пътища. Този грип е опасен и за бременните жени. Това заболяване може да доведе до развитието на различни дефекти в плода, затова, ако бременната жена е с грип, винаги трябва да се консултирате с лекар, за да се сведе до минимум риска от усложнения.

Като правило, лечението на грипа Хонконг се провежда в дома. Не забравяйте да пиете много течности, това помага за намаляване на телесната температура. Ако грипът е с усложнения, пациентът може да бъде приет на лечение в болница.

Ако симптомите минат за 2-3 дни може да се говори справяне с болестта. Общо неразположение липсва при другите респираторни инфекции – чувстваме се толкова зле, че не може да станем от леглото, посочи Кунчев.

При чиста вирусна инфекция, антибиотикът няма никакво място – той дори може да навреди. Само специалист може да прецени дали има бактериална инфекция, уточни той.

При децата ако виждаме, че има обезводняване, детето няма сили и апетит, температурата е над 38 градуса и трудно се повлиява, значи да търсим лекарска помощ.

Снимка на дете с грип: Арчибалд Джъдж