Спанак срещу диабет

Ежедневната консумация на спанак и други зеленолистни зеленчуци намаляват риска от диабет тип 2, твърдят учените.

Ново обширно изследване, посветено на консумацията на плодове и зеленчуци и тяхното въздействие върху захарния диабет от тип 2, е публикувано в изданието British Medical Journal, цитирано от агенция БТА.

Учените са установили, че хората, които консумират дневно по 150 грама спанак и други зеленолистни зеленчуци, намаляват с 14% вероятността да развият диабет спрямо тези, които консумират само 20 грама.

Начинът на темична обработка на спанака обаче може значително да намали здравословния му ефект. Правилно приготвен, той трябва да запази високото си съдържание на антиоксиданти, които предпазват организма от свободните радикали.

Спанакът съдържа и магнезий, който дава зеления му цвят, припомня actualno.com. По всяко вероятност този химичен елемент способства за активизирането на инсулина, хормон, който контролира нивата на гликогена в кръвта.

За да се храним здравословно, диетолозите продължават да съветват да включим в менюто си най-малко пет дневни порции плодове и зеленчуци, сред които достойно място да заема и спанакът.

Снимка: , sxc.hu