Учени: Съществуват 5 вида диабет

захар

Изследователи твърдят, че разновидностите на диабета са пет, а не два, както се смята засега.

Захарният диабет е заболяване, характеризиращо се с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма, което се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото. Досега основните видове диабет бяха определяне като тип 1 и тип 2.

Изследователи от Финландия и Швеция твърдят, че са открили пет типа диабет и лечението може да бъде приспособено към всеки един от тях, съобщава в статия британската агенция BBC.

Диабет от тип 1 е автоимунно състояние при децата и младите хора, при което имунната система погрешно атакува инсулиновите фабрики на организма – бета-клетките, и по този начин хормонът не може да контролира нивата на кръвната захар.

Диабетът тип 2 до голяма степен се смята за заболяване, причинено от нездравословен начин на живот, тъй като телесните мазнини могат да повлияят на начина на действие на инсулина. Той се проявява в по-късна възраст.

Проучването е направено от специалисти от Университетски диабетен център Лунд в Швеция и от Института по молекулярна медицина във Финландия. Разгледани са данните от 14 775 души и им е направен подробен анализ на кръвта.

Резултатите от изследването показали, че пациентите могат да бъдат разделени в пет отделни групи.

Група 1 се характеризира като тежък автоимунен диабет, който се припокрива с диабет тип 1. Проявява се при здрави, млади хора, при които имунната система не е в състояние да произвежда инсулин.

Във втора група попадат пациенти с тежък инсулинодефицитен диабет, който е сходен с тип 1. Страдащите от него също са млади, имат здравословно тегло и организмът им не произвежда хормона инсулин. Но при тях имунната система функционира нормално, т.е. липсва автоимунната част и по тази причина ще бъдат третирани като болни от диабет тип 2.

В група 3 влизат пациенти с тежка инсулинова резистенция и с наднормено тегло. Тялото им генерира хормона, но не реагира на действието му.

Група 4 се характеризира като лек диабет, свързан със затлъстяването. Наблюдава се главно при хора с голямо наднормено тегло, но те са по-близо метаболитно до нормалното състояние в сравнение с пациентите от клъстър 3.

В последната група 5 попадат хора с лек диабет, който е типичен за напредналата възраст и протича по-леко.

Новата класификация може да се приложи при диагностициране и насочва по-добре какво да е лечението.

Професор Лейф Гроуп, един от изследователите, провели проучването, каза пред BBC: Това е изключително важно, правим реална стъпка към прецизната медицина. При идеалния сценарий, това се прилага при диагностициране и по-добре насочваме лечението.

Трите тежки форми могат да бъдат третирани по-агресивно от двата по-леки, каза той.

Макар пациентите от група 2 да се причисляват към диабет тип 2, изследването показва, че тяхното заболяване вероятно е причинено от дефект в бета-клетките, а не от наднорменото тегло. Според специалистите може би лечението им трябва да е по-близко до това на болните от тип 1.

Хората, попадащи в група 2, е възможно да са подложени на по-голям риск от слепота, докато при тези от група 3 опасността е от развиване на бъбречно заболяване. Това дава основание някои групи да имат възможност за засилен скрининг.

Д-р Виктория Салем, консултант и клиничен учен в Империал Колидж в Лондон, заяви, че повечето специалисти знаят, че диабет тип 1 и тип 2 не са най-точната класификационна система.

Тя каза още пред BBC: Това определено е бъдещето на това как мислим за диабета като болест. Но тя предупреди, че изследването няма да промени наложената практика днес.

Проучването е направено само сред скандинавци, а рискът от диабет варира по света. Например при южноазиатците той е много висок.

Д-р Салем заяви също: Все още има огромно неизвестно количество – може да се окаже, че в световен мащаб има 500 подгрупи в зависимост от генетичните и локалните екологични ефекти. Техният анализ определя пет групи, но тази бройка може да нарасне.

Стедеш Кумар, професор по медицина в Медицинското училище в Уоруик, каза: Ясно е, че това е само първата стъпка. Ние също трябва да знаем дали третирането на тези групи по различен начин ще доведе до по-добри резултати.

Д-р Емили Бърнс от благотворителната организация Диабет Великобритания коментира, че разбирането за болестите може да помогне за в бъдеще за персонализиране на лечението и за потенциално намаляване на риска от усложнения, свързани с диабета.

Това изследване е обещаващо стъпка към справянето с диабет тип 2 по-подробно, но все още трябва да знаем повече за тези подтипове, преди да можем да разберем какво означава това за хората, живеещи с това заболяване, допълни тя.

Снимка на кубчета бяла захар: Дейвид Пейси