Фейслифтинг за красота

Фейслифтингът набира популярност като една от ефикасните подмладяващи пластични операции.

Действително ефектът от него е поразяващ, но и рисковете, които крие подобна интервенция, не са малко, пише millionaire.bg.

Фейслифтингът е хирургическа процедура, която се прави, за да се подобри вида на лицето – да се изгладят бръчките, да се коригира двойната гуша или сбръчкана кожа в областта на шията, както и да се премахнат следите от възрастта на лицето.

Фейслифтингът изглажда бръчките по цялото лице и дори несъвършенствата по шията – това е основното му предимство пред всички други намеси на естетичната хирургия, които действат локално по различни части на лицето. Възможно е да се наблюдава лека промяна на чертите, „повдигане“ на лицето, особено в зоната на очите, веждите и скулите. Ако обаче операцията е била успешна и пациентката е искала умерена корекция, единствената промяна е видимо по-млад вид и разкрасяване.

Фейслифтингът представлява буквално изрязване на част от контурите на лицето и опъване на кожата. Поставя се пълна упойка (в много редки случаи местна, тъй като манипулацията е болезнена и може да е стресираща). Прави се разрез от слепоочията до средата или до долния ъгъл на ухото. След това кожата се издърпва, така че да се опъне добре по контурите на лицето и се зашива на мястото на разреза. Излишната кожа се изрязва прецизно.

След манипулацията лицето е болезнено, появяват се оттоци, синини. Обикновено пациентите се чувстват депресирани заради болката и неприятния външен вид, който имат. Възможно е първите дни лицето да изглежда несиметрично и изкривено, но при добре направена манипулация, всички притеснения отшумяват напълно. На мястото на разреза остава лек белег, който с времето се заличава. По-голямата част от хирургическия разрез остава в окосмената област на главата.

Операцията трае между 2 и 4 часа, като след нея се стои няколко дни с дренаж. След махането на конците, се стои със специална превръзка около седмица, до десет дни. Хематомите и подутините отшумяват след няколко седмици, така че за окончателен резултат може да се говори след 2-3 месеца. Рядко това се случва още на първия месец.

Резултатите са едни от най-успешните за пластичната хирургия. Според хирурзите трайността на подобна операция е от 7 до цели 10 години. Други лекари не са такива оптимисти, но практиката е показала, че това е една от най-ефективните и трайни операции за подмладяване на лицето. „Трайността“ зависи от начина на живот и гените на пациента. Желателно е да се намали прякото и незащитено излагане на слънце, тютюнопушенето, прекаления прием на алкохол, стресовите ситуации – всички признаци, които състаряват кожата.

Фейслифтингът е сравнително агресивна процедура и препоръчителната възраст, на която да прибегнете до него, е около 50 и след 50 години. Разбира се, няма нищо противопоказно и преди това, но няма голям смисъл, тъй като целта е да се заличат наистина дълбоки бръчки. През последните години започна да се налага един нов метод – безкръвен фейслифтинг, който се осъществява на принципа на миниинвазивната хирургия (лапароскопия). Тази операция обаче не е толкова ефективна и се прилага на жени в по-млада възраст – 30-40 години.

Снимка: sxc.hu