Шоколад срещу високо кръвно

шоколад

Шоколад помага срещу високо кръвно.

Парче шоколад на ден може да има същия ефект за високото кръвно като половин час спортуване, показва ново изследване. При хората, страдащи от високо кръвно налягане въздействието на шоколада било още по-осезателно – той намалил опасността да получат сърдечен удар или инсулт с 20% за период от пет години.

Черният шоколад, съдържа флаваноли, които разширяват кръвоносните съдове, което помага кръвта в тялото ни да тече по-лесно и съответно налягането да спада, разясняват учени.

“Не винаги са нужни лекарства за намаляване на кръвното налягане. Някои храни също могат да помогнат”, заявява д-р Карин Рийд от университета в Аделаида, която осъществила изследването, цитирана от агенция БГНЕС.

В рамките на проучването си д-р Рийд и нейният екип анализирали резултатите от 15 други изследвания върху качествата на шоколада и какаото, осъществени между 1955 и 2009 г. с участието на стотици хора. Те установили, че участниците с хипертония, които ядели шоколад, можели да намалят кръвното си налягане с до 5%.

И все пак докторката уточнява, че са необходими още изследвания, за да се разбере какво е оптималното количество шоколад, което трябва да се приема. При досегашните изследвания то варира между 6 г и 100 г на ден.

Снимка на шоколад: Jacqueline Macou / Pixabay