>

Facebook премахва бутона Харесвам

Facebook обмисля възможността да скрие брояча на харесванията.

Най-голямата социалната мрежа в света и в България – Facebook обмисля възможността да скрие брояча на харесвания, защото влияел негативно на психичното здраве на някои потребители.

Това потвърдиха от Facebook за изданието TechCrunch на 2 септември 2019 г.

За начало са започнали тестове за премахването на подобна функция в Instagram, където харесването се отбелязва със сърчице, в седем държави – Австралия, Бразилия, Ирландия, Италия, Канада, Нова Зеландия и Япония. Вместо общия брой харесвания, на потребителите се показват само няколко имена на общи приятели, харесали публикацията там – снимка или кратко видео. Собственикът на профила обаче може да вижда общия брой сърчица.

Instagram заяви, че иска да премахне „натиска“ от това колко харесвания получава дадена публикация, а Адам Мосери, нейният главен изпълнителен директор, спомена, че би искал да направи промяната постоянна.

„Идеята е да се предотврати разрушителното сравнение, което потребителите правят с други хора и евентуално се чувстват неудобно, ако публикациите им не получат толкова харесвания, колкото тези на другите. Това също може да спре потребителите да изтриват публикации, за които смятат че не получават достатъчно харесвания“, се обосновават от Facebook.

Facebook е създаден е през февруари 2004 г. от 19-годишния американски студент Марк Зукърбърг. Централата й се намира в Менло Парк, Калифорния. Социалната мрежа за споделяне на снимки Instagram е собственост на Facebook от април 2012 година.

Снимка: Пит Линфорт