Витамин C е ефикасен срещу рак

Витамин C е ефикасен срещу рак, твърдят учените.

Витамин C отдавна е използван като алтернативна противоракова терапия, но данните за ефикасността му са противоречиви. Високите дози витамин C могат да увеличат ефикасността на химиотерапията в лабораторни условия и у мишки, сочат резултатите от ново изследване, цитирани от агенция BBC.

Когато е инжектиран, витамин C осигурява безвредно, ефикасно и евтино лечение срещу рак на яйчниците и други видове рак, заявиха американски учени.

Малко вероятно е обаче фармацевтични компании да започнат тестове, защото витамини не могат да се патентоват. През 70-те години на миналия век химикът Лайнъс Полинг оповести, че приеманият интравенозно витамин С е ефикасен за лечение на рак. Клинични тестове с витамин C, приеман през устата, обаче не дадоха същия ефект и изследванията бяха изоставени.

Сега е ясно, че когато витамин С е приеман през устата, човешкият организъм бързо го изхвърля. Учени от Канзаския университет увериха, че когато е инжектиран, витамин C се абсорбира от организма и може да убие ракови клетки, без да засегне здравите. Учените инжектирали витамин С в засегнати от рак човешки клетки на яйчниците в лабораторна среда, у мишки и у пациентки, засегнати от рак на яйцниците в напреднал стадий.

Така установили, че засегнатите от рак клетки на яйчниците са чувствителни към лечението с витамин C, но не и здравите клетки. Лечението бе комбинирано със стандартна химиотерапия, за да забави растежа на тумори у мишки. Все пак малка група пациентки се оплакали от незначителен страничен ефект, когато приели витамин С заедно с химиотерапията.

Онколози проявяват все по-голям интерес към използване на витамин C, заяви съавторката на изследването Джийн Дриско, цитирана от агенция БТА. Пациентите търсят безвредно и евтино противораково лечение. Витамин С има нужния потенциал за тази цел.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието Science Translational Medicine.

Естествени източници, богати на витамин C са шипкилюти чушки, гуава, магданоз, киви, броколи, нар, папая, ягоди, портокал, лимон, чесън, грейпфрут, спанак и др.

Снимка: abcdz2000