
Вишните са полезни за сърцето, твърдят експерти.
Вишневите сладка и десерти имат положително влияние върху сърцето и предпазват от артрит и подагра, показва изследване на Мичиганския университет в САЩ.
Учените са установили, че повишената консумация на вишни, от замразени до компоти и сладко от вишни, намаляват рисковете от сърдечносъдови заболявания. Вишните намаляват нивото на лош холестерол в кръвта и мазнините.
Опитни мишки, които са страдали от сърдечни проблеми и затлъстяване, са били поставени на вишнева диета. След приключването на 12-седмичния експеримент, биолозите са открили, че тлъстините на мишките значително са се стопили с 14%.
Вишните съдържат силни антиоксиданти, които дават на плода наситения червен цвят. Именно тези вещества осигуряват защита на сърцето, смятат кардиолозите.
Снимка: Atilla Kefeli