Здравословна пица

Ето как да си приготвим здравословна пица!

Има ли здравословна пица? Да, твърди bb-team.org и дава няколко съвета как да си я приготвим.

Първото, което трябва да направим, за да бъде нашата пица здравословна, е да приготвим тестото от пълнозърнесто брашно (доп. на Zdraven.bg – Бихме добавили: или картофено).

За целта са ни необходими следните продукти: 4 ч.ч. пълнозърнесто брашно, 1 суха мая, 1 и ½ чаша топла вода, 2 с. л. зехтин.

Необходимо е количеството сол да бъде редуцирано, като 1 щипка би била напълно достатъчна. Защото към солта се привиква, а всеизвестен факт е, че готовите ястия и полуфабрикатите са с най-високо съдържание на сол. Ако ограничите приема на натрий, ще забележите, че вкусовите ви луковици се нуждаят от известно време, за да свикнат с промяната, но след това солта със сигурност няма да ви липсва.

От друга страна, захарта, предвидена в рецептата, обикновено се поставя в маята, но ако обърнете внимание на по-голяма част от набухвателите, на опаковката изрично е отбелязано да не се добавя допълнително захар или сол.

В пресятото два пъти брашно се прави кладенче, в което се слагат солта и зехтинът и постепенно се сипва хладката вода с разтворената в нея мая. Омесва се добре, разточва се тънка кора и се пече в силна фурна. Така приготвената пица е с голямо количество лесно усвоими въглехидрати с висок гликемичен индекс, количеството на фибрите е около 10%, нивото на протеините е ниско, а количеството мазнина е сравнително ниско.

При приготвянето на плънката може замените всички нездравословни продукти със здравословни такива. Например: любимите кисели краставички, които обикновено са доста солени, можете да потопите във вода за няколко часа, като по този начин те значително ще се обезсолят; можете да замените използваната сметана с обезмаслена такава, а същото важи и за сирената и кашкавала.

Вкъщи лесно можете да обезсолите, обезкостите и отцедите маслините, като по този начин те не само ще бъдат по-вкусни, но и по-здравословни.

Относно колбасите, ако не сте вегани, винаги използвайте такива, които са с ясно установен произход и ниско съдържание на мазнини.

А относно зеленчуците в пицата – може спокойно да бъде увеличено тяхното количество, за да бъде пицата наистина здравословна. Смело  можете да се добави спанак, лапад, пресен лук  и тогава, здравословната и полезна храна ще осигури богат набор от витамини и минерали, както и несравним вкус.

Оказва се, че за да се превърне калоричната и недотам здравословна пица в здравословна, не е необходимо много – само добро желание. А и не бива да се забравя, че няма вредни храни, има само вредни количества.

Снимка: freeimages.com