Зеле и броколи за здраве

Зеленчуците зеле и броколи са изключително полезни за здравето на човека.

Холандски медици от Лайденския университет съветват ежедневно да добавяме в менюто си зеле или броколи. Биолозите смятат, че това е относително евтин, но съдържателен източник на много полезни за здравето фитохимикали, витамини и минерали.

Изследователите са анализирали различни свойства на тези зеленчуци и са установили, че зелето има висока питателна ценност и даже може да предотврати развитието на някои видове рак.

Богатото на полезни вещества зеле положително влияе на организма, благодарение на естествените съединения в своя състав, а именно разнообразни антиоксиданти, които пречат на окислителните и възпалителни процеси в клетките, обясняват експертите.

Най-много антиокислители са открити в броколите и цветното зеле, но и в листата на обикновеното зеле има доста от полезните компоненти. Освен антиракови функции всички видове зеле са способни да предотвратят дихателните и сърдечни болести, да подсилят имунитета.

Но специалистите са забелязали, че концентрацията на витамини в зеленчуците може да се различава в зависимост от условията за тяхното отглеждане. Те предупреждават, че тези от тях, които съдържат висока ниво на нитрати могат да са опасни за здравето.

Снимка: sxc.hu