Какво е Зика вирус?

комар

Вирусът Зика, който причинява вродени малформации при новородени, се разпространява експлозивно, предупредиха от СЗО.

Американски учени предупредиха, че смъртоносният вирус Зика може да се превърне в глобална световна пандемия, след като вирусът достигна и Европа.

Световната Здравна Организация (СЗО) разпространи през януари 2016 г. информационен бюлетин с подробно описание на вируса Зика след експлозивния бум на разпространението му в Латинска Америка.

За първи път вирусът Зика е открит през 1947 година в Уганда. През 1952 година е установен и в Танзания. Досега обаче той почти не е бил проучван.

Няма ваксина, която да предпазва от Зика, а актуалното му разпространение започна през 2015 година в Бразилия. През 2013 и 2014 обаче на територията на Френска полинезия също е имало вълна от зарази със Зика.

Вирусът Зика се предава чрез ухапване от същия вид комари – Aedes или тигров комар, които пренасят причинителите и на други тропически заболявания като Денга, Чикунгуня и други. Aedes е таксономичен род немаларийни комари, чиито представители са вектори на причинителите на няколко важни инфекциозни заболявания като Западнонилска треска и Жълта треска, пояснява Wikipedia.

Не е известно предаването на Зика от човек на човек. Въпреки това здравните експерти проучват възможността вирусът да се предава по полов път. Някои експерти предполагат, че Зика е пренесен в Бразилия от туристи по време на Световното първенство по футбол през 2014.

Експертите предупреждават да не изпадаме в паника. Не може да става дума за абсолютно никакво сравнение между вируса Зика и СПИН или Ебола. Ако някой реши да говори за подобни сравнения, то хората ще си помислят какво ли не и могат да стигнат до опасни тези, а именно че Зика е новият вирус убиец”, казва вирусологът Йонас Шмид-Ханазит от института за тропическа медицина Бернард Нохт, цитиран от агенция Deutsche Welle.

Здравите възрастни хора не бива да се страхуват от Зика. Вирусът е опасен само за бременните жени. Най-честите симптоми на болестта са повишена температура, обрив, конюнктивит, болки в мускулите и ставите, отпадналост и главоболие. Те обикновено са слабо изразени и се запазват в продължение на 2-7 дни.

За съжаление за вируса Зика няма специфично лекарство, нито ваксина, какъвто е случаят и с някои други тропически заболявания, и затова се извършва само симптоматично лечение.

Болестта преминава сравнително меко. Тежките зслучаи на зараза със Зика, които изискват болнично лечение, са рядкост. А до смъртни случаи се стига още по-рядко, пише на сайта си американският Център за контрол и профилактика на заболяванията. Сравнен с Ебола, който неотдавна отне живота на над 11 000 души в Западна Африка, вирусът Зика изглежда безобиден.

Тъй като обаче все още няма международни стандарти за регистриране на вируса, е възможно и броят на заразените европейци със Зика да е по-голям, без самите те да знаят за това. Американският Център за контрол и профилактика на заболяванията пише, че само при един от всеки пети заразен с вируса се развива и заболяване.

600x120

Това разбира се не означава, че вирусът е напълно безобиден. Зика може да се предава от бременната жена на бебето в нейната утроба и може да предизвика вродени дефекти като микроцефалия. Това е заболяване, при което детето се ражда с много малки размери на черепа и главния мозък. В Бразилия, където се предполага, че броят на заразените с вируса е около един милион, вече са се родили 4 000 бебета с микроцефалия.

Взаимовръзката между вируса Зика и микроцефалията не е доказана стопороцентово, но е много вероятна, казва Йонас Шмид-Ханазит. Все още не е известно как точно се предава вирусът от майката на плода. Предполага се, че новороденото може да се зарази с вируса чрез кърмата.

Микроцефалия е медицинско състояние, при което обиколката на главата е по-малък от нормалното, тъй като мозъкът не е разработила правилно или са спрели да растат. Микроцефалия може да присъства при раждането или тя може да се развие през първите няколко години от живота си. Микроцефалията може да се дължи на генетично заболяване, но също така и на увреждане на плода по време на бремеността – при инфекция, диабет или алкохолизъм на майката, лъчеви въздействия и други.

Поради актуалната ситуация здравните власти в някои страни от Южна Америка препоръчват на жените да не забременяват до 2018 година. А трябва ли да се притесняват европейките, които са били преди няколко месеца в Бразилия и сега установят, че са бременни? Те няма от какво да се опасяват. Вирусът не живее дълго в човешкото тяло, твърди вирусологът Йонас Шмид-Ханазит.

В България тези опасни комари, които разпространяват вируса Зика, може да се пренесат в страната ни чрез цветята, най-често с бамбук, предупреждава проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Затова е необходим и строг фито-санитарен контрол. А общините започват да пръскат срещу комари едва през месец май, когато температурите започват да се покачват, съветва още той.

Ако Министерството на здравеопазването не вземе мерки, след 5 години от Здравното министерство няма дори да знаят какъв вирус има в страната, добави още проф. Кантарджиев, цитиран от агенция БГНЕС.

Снимка: Министерството на земеделието в САЩ