Как ни помага зеленият чай

зелен чай

Представяме неоспоримите ползи от пиенето на зелен чай.

В статията Храни, които не подозираме колко са полезни, в която са изброени десет изключително здравословни за човешкия организъм храни, беше включен като единствена напитка черният чай. Тук ви представяме здравословния ефект, който ни носи зеленият чай.

Зеленият чай е от изключителна полезност за нашето здраве в това забързано и напрегнато ежедневие, в което сме обградени с въздействието на  толкова многобройни вредни фактори.

Още преди хиляди години ползата от пиенето на зелен чай е открито в древен Китай.

Модерните научни изследвания потвърждават, че зеленият чай помага за понижаване на нивото на холестерола в кръвта, ползва се при инфекции, стабилизира имунната система, помага превантивно при видове артрит и рак. Освен това зеленият чай намалява вероятността за образуване на кариес по зъбите. Напоследък се ползва се широко и в козметичната индустрия.

Зеленият чай съдържа танини – група прости и сложни феноли, полифеноли и флавоидни съединения. Всички танини, извлечени от растения, са сравнително устойчиви на разграждане или ферментация. Всички танини действат като астригенти, които свиват тъканите и пренасят структурните протеини в в кожата и лигавицата.

Чаша зелен чай след хранене помага на храносмилането. Той е бил използван от хилядолетия в централна и източна Азия като средство за отслабване. Зеленият чай е с антиоксидантна активност около 25-100 пъти по-голяма, отколкото витамин С и витамин Е.

Чаша зелен чай има по-голяма ефективност от приемането на полезните броколи, спанак, моркови и ягоди. С мощно анти-оксидантно въздействие именно от това имаме нужда след тежък ден за овладяване на вредите, причинени от наличието свободни радикали в организма ни.

Зеленият чай съдържа в листата си също една уникална аминокиселина – анин, изключително полезна за организма. Той е приятен на вкус при консумация и не намалява двигателната и психичната активност, защото не съдържа кофеин и ви позволява да извършвате усилена физическа дейност или фитнес тренировки.

Източник: beautystyleandhealthcare.blogspot.com. Снимки: чаша: Peyri Herrera; листа: ayelie; плантация: ajari