Карамфилът е най-мощният антиоксидант сред подправките

карамфил

Сред подправките карамфилът е най-мощният антиоксидант.

Причината полезният карамфил да е най-мощният антиоксидант сред подправките е, че съдържа голямо количество фенолни вещества. Това са открили учени от университета Мигел Ернандес в Испания.

Екипът учени направил сравнителен анализ на 5 от най-често употребяваните подправки в Средиземноморската диета – риган, мащерка, розмарин, градински чай и карамфил.

Карамфилът има най-висок капацитет да отделя водород, да намалява процесите, свързани с отделянето на свободни радикали, освен това може да редуцира нивата на желязото.

Именно етеричното масло от карамфил съдържало най-много феноли 898.89 мг/л и показало най-висок процент на инхибиране на свободни радикали (98.74%). Изследването е публикувано в списанието Flavour and Fragrance Journal на 19 октомври 2009 г.

Резултатите показват, че използването на естествените антиоксиданти, които се съдържат в подправките, използвани в Средиземноморската диета, или техните екстракти, са подходящи за хранителната промишленост, стига органолептичните характеристики на хранителния продукт да не са засегнати, посочва Хуана Фернадес-Лопес, един от авторите на проучването.

Подправката карамфил е всъщност ароматичните сушени цветни пъпки на едно дърво от семейство Myrtaceae. Използва се традиционно в индийската кухню, китайската кухня, мексиканската кухня, а оттам – и навсякъде по света.

Карамфилът е познат в народната медицина в Индия, Китай и Тибет, както и при различни билколечения. В модената медицина се използва като съставка за болкоуспокояващо в зъболечението. Използва се също като лекарствено средство, което увеличава солната киселина в стомаха и укрепва перисталтиката, пише Wikipedia.

Карамфилът може да замести синтетичните антиоксиданти, които сега се използват от производителите, за да осигурят по-дълга трайност на храните.

Снимка на подправката карамфил: Tijmen Van Dobbenburgh