Киви за здраве и дълголетие

Хапването на киви носи повече здраве и дълголетие, твърдят учените.

Новозеландски специалисти са открили доказателства за голямата полза от екзотичния плод киви за здравето, съобщи агенция БТА, цитирайки вестник The New Zeland Hearld.

Професор Робин Фрейзър от университета на Отаго смята, че богатият на витамин С плод може да крие ключа към дълголетието.

Специалистът е установил, че кивито е идеалната храна за предпазване от чернодробни проблеми, както и че е много важно за здравето на белите кръвни клетки.

Проф. Фрейзър сравнява черния дроб със сито, което, когато функционира правилно, ефективно филтрира преносителите на холестерол. Когато обаче дупките на ситото се запушат в резултат на злоупотреба с алкохол, прекомерна консумация на мазни храни, тютюнопушене и стрес, може да се развие атеросклероза и да се увеличи рискът от инсулт, инфаркт, гангрена и аневризъм на аортата.

Благодарение на всекидневната консумация на киви обаче, в комбинация със здравословен начин на живот, дупките на ситото могат да бъдат отпушени отново, обяснява специалистът. Той допълва, че витамин С, който се съдържа в големи количества в кивито, е необходим на белите кръвни клетки, за да унищожават бактериите.

Снимка: sxc.hu