Печена риба за здрав мозък




Хапването на печена риба е полезна за мозъка, твърдят учените.

Консумирането на печена риба от всякакъв вид веднъж седмично повишава мозъчното здраве, установиха учени от университета в Питсбърг в САЩ.

Здравните експерти твърдят, че няма значение какво е съдържанието на омега-3 мастни киселини в рибата. Важното е тя да е опечена във фурна или на скара и да се консумира редовно, за да засили мозъчното здраве и да предотврати деменция.

Нашето изследване показва, че хората, които включват в диетата си печена, а не пържена риба, имат по-голям обем на мозъка в областите, свързани с паметта и познанието, обяснява един от ръководителите на изследването д-р Джеймс Бекър, професор по психология, цитиран от агенция БГНЕС.

Не открихме връзка между нивата на омега-3 мастни киселини и тези промени в мозъка, които малко ни изненадаха, допълни той.

Бекър и неговите колеги анализирали данни за здравето на 260 пациенти, събрани чрез различни изследвания, в това число информация за приеманите хранителни дажби и изследване на мозъка с магнитен резонанс.

Тъй като не била открита връзка между различните нива на омега-3 мастни киселини и здравето на мозъка, учените твърдят, че може би факторите, свързани с начина на живот, са по-важни от биологичните. Освен това хората, които редовно консумирали риба, били по-добре образовани.

Съвкупност от фактори, свързани с начина на живот, е отговорна за по-доброто мозъчно здраве и те могат да предотвратят или забавят когнитивни проблеми, счита Бекър.

Но омега-3 мастните киселини все пак са от основно значение, тъй като причината печената риба да е по-полезна от пържената е, че при пържене са разрушават здравословните мастни киселини в рибата.

Снимка: bodega.bg