Ето всичко за полезното червено цвекло, което е добре да знаем.
Какви са хранителните и терапевтични свойства на червеното цвекло?
Листата на червеното цвекло се използват за лечение на рани, а коренът му се използва като медикамент.
Учените твърдят, че сокът от червено цвекло е едно от най-силните средства за лечение на рак и левкемия.
Червеното цвекло съдържа витамин A, витамин C, витамин E, витамини от комплекса B, както и минерали като желязо, мед, цинк, йод, калций и други полезни елементи.
Съставката, която помага в борбата срещу рака и левкемията, е червеният пигмент на цвеклото, който не е токсичен, не се унищожава при термична обработка, както и по време на храносмилането.
Хората, страдащи от тези тежки заболявания, е необходимо да пият сок от цвекло всеки ден. Два килограма червено цвекло се разделят на три части и от всяка порция се подготвя необходимия сок за деня, около 200 мл.
Редовната употреба на цвекло под формата на сок, сготвено или сурово, както и в салата, намалява негативните последици от лъчетерапията и възстановява апетита.
Снимка: sxc.hu