Работа над 3 дни седмично вреди

работник

Работата може да краси човека, но го затъпява, поне над определна възраст.

Хората над 40-годишна възраст трябва да работят до 3 дни седмично, твърдят учени.

Тридневна работна седмица показва най-добри резултати за работещите, които са над 40-годишни, разкриват данните от последно проучване, цитирано от британското издание Independent, цитирано от агенция БГНЕС.

Учените, които са се заели с проучването, открили, че когнитивните способности на хората от т. нар. средна възраст се подобряват тогава, когато се работи най-много по 25 часа седмично.

Когато същите хора над 40-те, участвали в проучването, минали на нормална работна седмица, те показали много по-лоши резултати на работа, като междувременно били по-стресирани и непродуктивни.

В проучването са се включили 3000 мъже и 3500 жени, работещи в Австралия.

Още през 2014 г. мексиканският милиардер Карлос Слим посъветва на бизнес конференция в Парагвай приемането на тридневна работна седмица като най-ефективна, подчертавайки, че хората трябва да работят до по-късна възраст, но да имат повече свободно време, цитира от Financial Times.

Хората ще трябва да работят по-голям брой години – докато навършат 70 или 75, като ще работят само три дни в седмицата, вероятно по 11 часа на ден, коментира Слим в рамките на конференцията, цитиран от информационната агенция Paraguay.com. С тридневна работна седмица бихме имали повече време за почивка, за качество на живот. Наличието на четири свободни дни ще е много важно за създаването на нови дейности за забавление и други форми на занимания, допълва медийният магнат.

Според втория най-богат човек в света, Карлос Слим, подобно бизнес решение за тридневна работна седмица би допринесло за създаването на по-здравословна и по-продуктивна работна сила.

Снимка: Сенорхост Янсен