
Хапването на зеленчуци помага срещу високо кръвно.
Зеленчуците свалят кръвното налягане, установиха учени от Лондон, Великобритания.
Изследователите са провели изследване, включило над 4500 души, като резултатът е недвусмислен, но механизмът на действие остава неизяснен.
Според изследователите е ясно, че въздействието на зеленчуците върху кръвното налягане се дължи на съдържащите се в тях протеини или други елементи, като например магнезий.
В същото време обаче опитите с месо не са довели до наблюдения, че то повишава кръвното.
Научно доказано е, че някои аминокиселини влияят на кръвното налягане – например аргининът дилатира кръвоносните съдове.
Британските учени съобщиха, че ще продължат проучването върху механизма на въздействие на зеленчуците върху кръвното налягане, но това не означава, че и сега на хипертониците не трябва да се препоръчва зеленчукова диета.
Предишно проучване вече достигна до подобни резултати. Зеленчуците съдържат по-малко сол и повече антиоксиданти, имат малко калории и много фибри, и помагат да се контролира диабетът.
Снимка: Георге Георгиадес