Най-пусканите хитове в Spotify в света с български изпълнители на всички времена

Spotify

Представяме най-пусканите български песни в цял свят в Spotify на всички времена.

Spotify е най-голямата музикална платформа за аудио стрийминг в света и в България.

Spotify е шведска фирма, основана на 23 април 2006 г. и предлагаща легален стрийминг на музика от много лейбъли, включително Sony, EMI, Warner и Universal. Услугата Spotify стартира през октомври 2008 г., а към септември 2023 г. тя вече има около 590 млн. постоянни потребители всеки месец, от които 226 милиона са с платен абонамент, което е над 38% от всичките им потребители.

Класация на най-пусканите песни, изпълнени от български изпълнители или поне участвали като гост-вокалq независимо от езика на композицията, в Spotify на всички времена обхваща периода от стартирането на платформата до 1 юли 2024 г., като всеки хит е пускан в света над 4 милиона пъти, повечето от които най-често в България, но не винаги.

Тези, които не ползват Spotify, може да чуят и видят в YouTube плейлистата с песните с български изпълнители, които са най-много пъти стриймвани в Spotify по света.

1. Beautiful Mess на Кристиан Костов: над 23.87 милиона стрийма в света

„Beautiful Mess“ е песента, с която България участва на международни конкрус за нова песен Евровизия 2017, изпълнена от Кристиан Костов, който е от българо-казахски произход. Това е най-голямото ни постижение в историята на Евровизия като се класира под №2 през 2017 г. Автори са Борислав Миланов, Себастиян Арман, Йоаким Бо Персон, Алек Омар и Алекс Варгас. Премиерата на „Beautiful Mess“ в Spotify на 13 март 2017 г. и престоява 1 седмица №1 в Spotify България.

2. Sen Trope на Азис: над 20.87 милиона стрийма в света

„Sen Trope“ е най-големият български хит, пускан от феновете по света почти 200 милиона пъти – основно в YouTube, но и във всички други платформи за споделяне на видео и аудио. Автор на музиката и аранжимента е Мартин Биолчев, текстът е написан от Азис. „Sen Trope“ е качена в Spotify през 2011-та, 3 години преди Spotify да стартира класация за най-стриймваните песни в България.

3. If Love Was a Crime на Поли Генова: над 9.45 милиона стрийма в света

„If Love Was a Crime“ (в превод „Ако любовта беше престъпление“), изпълнена от Поли Генова, представя България на Евровизия 2016 в Стокхолм Песента се класира №4 на конкурса Евровизия през 2016 г. Песента става една от 10-те избрани песни в своя полуфинал, а на финала завършва на 4-то място. Автори са Себастиан Арман, Борислав Миланов и Йоаким Бо Першон. Интересно за песента е, че е пяна и на български език и на английски. Премиерата на „If Love Was a Crime“ в Spotify е на 30 март 2016 г. и престоява 2 седмици №1 в Spotify България.

4. Kylian Mbappé на рапъра Fyre: над над 6.14 милиона стрийма в света

Рап възхвалата на френския професионален футболист Килиан Мбапе, който е сред най-известните футболисти в света, озаглавена в негова чест, прави фурор първо сред феновете на ПСЖ, а после в цяла Франция, Европа и света. Автор на текста на „Kylian Mbappé“ е изпълнителят Огнян Павлов – Fyre, а бийт, микс и мастер са дело на Александър Александров – Vitezz. Премиерата на „Kylian Mbappé“ в Spotify е на 15 октомври 2018 г.

5. Jale на Емилия с Jador, Dodo, Jay Maly и Costi: над 6.11 милиона стрийма в света

„Jale“ е румънският ремикс на „Djeale“, изпълнен от Емилия с кубинаца Jay Maly и румънците Jador, Dodo, Jay Maly и Costi. Автор на музиката е румънският продуцент и композитор Кости, аранжиментът е на Silviu D, а текстът е съвместно творчество на Jay Maly, Alina Manolache, Bogdan Mocanu. Премиерата на „Jale“ в Spotify е на 4 юли 2020 г.

6. Турбуленция на Емилия с Флорин Салам и Кости: над 5.92 милиона стрийма в света

Премиерата на „Турбуленция“ е на 1 юни 2021 г. Музика, текст и аранжимент са дело на румънския продуцент Кости Йонита. „Турбуленция“ става №2 Хит на годината 2021 сред най-големите хитове в България през 2021 г. и се класира под №19 сред най-големите хитове в България през 2022 г.

7. Tears Getting Sober на Виктория Георгиева: над 5.84 милиона стрийма в света

„Tears Getting Sober“, изпълнена от Виктория Георгиева, представяща се вече накратко Victoria, е песента, с която трябваше да представи България на Евровизия 2020 в Ротердам, Холандия, но поради световната пандемия от коронавирус, конкурсът беше отменен. Автори на „Tears Getting Sober“ са Борислав Миланов, Cornelia Wiebols, Lukas Oscar Janisch и самата Виктория. Премиерата на „Tears Getting Sober“ в Spotify е на 7 март 2020 г.

8. Growing Up Is Getting Old на Виктория Георгиева: над 5.45 милиона стрийма в света

„Growing Up Is Getting Old“ е песента, с която Виктория представи България на Евровизия 2021, година след отмененото мероприятие заради коронавируса, и се класира едва на 11-то място. Автори на „Growing Up Is Getting Old“ са Helena Larsson, Maya Nalani, Oliver Björkvall и самата Виктория. Премиерата на „Growing Up Is Getting Old“ в Spotify е на 19 март 2021 г.

9. Djeale на Емилия с Costi, Jay Maly и Dodo: над 4.47 милиона стрийма в света

„Djeale“ е с испански текст, написан от кубинеца Jay Maly, е изпята от него, Емилия, Dodo и Costi Ionita, който е автор н амузиката, а аранжиментът е дело на Silviu D. Премиера „Djeale“ в Spotify е на 1 януари 2020 г.

10. Nove pare на Криско със сръбския му колега Coby: над над 4.453 милиона стрийма в света

Съвместният рап проект на Кристиан Талев – Криско и сърбина Слободан Велъкович – Coby „Nove pare“, изпят на сръбски и български. Рап баладата е с премиера в Spotify на 3 ноември 2021 г. Двамата са автори на музиката, текстът е в съавторството на Relja Milankovic Reksona, а аранжиментът е с помощ от Rusty Got No Rust.

11. К’ъв съм як на Джордан: над 4.452 милиона стрийма в света

Премиерата на чалга хита „К’ъв съм як“ е на 29 юли 2023 г. и достига до №1 в Spotify България, където се престоява цели 20 седмици. Музиката на „К’ъв съм як“ е съвместно творчество на Джордан и Даниел Ганев, който е направил и аранжимента. Текст е творчество на Васил Тръненски, Сиана Тодорова, Петър Петров и Александър Попов. „К’ъв съм як“ става хит №2 на 2023-та в класацията за най-големите хитове в България през 2023 г.

12. А+Г=ВНЛ на Галена и Азис: над 4.14 милиона стрийма в света

Премиерата на дуета е на 9 декември 2021 г., като успява да се задържи на върха цели 13 седмици в Spotify България. Музиката на баладата „А+Г=ВНЛ“ е композирана от Йорданчо Василковски – Оцко и HMM Team, текстът е написан от Анастасия Мавродиева и Росен Димитров, а Даниел Ганев е направил на аранжимента, записа, микса и мастера. „А+Г=ВНЛ“ се класира под №13 сред най-големите хитове в България през 2021 г., става Хит на годината в класацията с най-големите хитове в България през 2022 г.

13. 7 дни на Молец: над 4.12 милиона стрийма в света

Премиерата на поп-рап баладата, на чийто текст съавтори са Крис Макаров и Юли Славчев, е на 3 март 2022 г. и достига №1 в Spotify България, където престоява 4 седмици. „7 дни“ се класира под №32 сред най-големите хитове в България през 2022 г. и под №20 сред най-големите хитове в България през 2023 г.

Това са единствените песни с български изпълнители, които са пускани от потребителите на Spotify по света над 4 милиона пъти.

Можете да чуете кои са най-големите български хитове в Spotify България от създаването на дневната класация топ 200 (8 август 2014 г.) и седмичната класация топ 200 (15 декември 2013 г.) за най-сриймваните песни на територията на България.