Най-големите хитове в България през 2023 г.

хитове в България 2023

Кои са най-големите музикални хитове в България през 2023 година?

Кои са най-големите музикални хитове в България през 2023 година? Кои песни българите най-много харесват и предпочитат да си ги слушат?

Ако до скоро радиостанциите и музикалните телевизии лансираха на слушателите песни, избрани от музикален редактор и по договорка с музикална компания или изпълнител, то в дигиталната епоха вече всеки може сам да си определя какво да си пусне, стриймва или свали, а не да ни натрапват парчета, коите не желаем да чуем.

Представяме класацията за най-големите хитове в България на база най-пусканите от потребителите у нас песни, като тя отчита най-гледаните музикални клипове на територията на страната в YouTube, както и най-пусканите онлайн песни в Spotify от българи през първите пет месеца на 2023-та – от 1 януари до 3 юни. YouTube и Spotify са двете най-големи музикални платформи в света, а и в България.

YouTube е най-популярният и най-предпочитаният сайт за гледане и споделяне на видео клипове както по света, така и в България, макар не само музикални, а Spotify е най-ползваната онлайн платформа в света и страната за слушане на песни, албуми, концерти и дори подкасти.

В YouTube и Spotify хората сами си избират коя песен да си пуснат, а не им е досадена от радиостанция или телевизия. Затова най-престижната класация за най-популярните песни се определя само от желанието на слушателите и избора на потребителите какво да си пуснат да слушат или гледат.

В YouTube песента, която е №1 за седмицата в България, събира около 1 милион и половина до 2 милиона пускания, а в Spotify най-популярното за седмицата парче е стриймвано около 50 до 100 хиляди пъти от българите. Все пак не всички изпълнителни имат профил в Spotify за разлика от YouTube, както и не всяка песен е включена и в двете онлайн платформи.

Още от началото на 2023-та, както всяка година, продължават да са предпочитани заглавия от предходната, а понякога и от по-миналата или още по-предишни години, защото все по-трудно става на новите песни да станат хитове.

Представяме Топ 30+ на най-популярните песни в България за 2023-та, всяка от които е стриймвана над 3 милиона пъти от феновете в страната.

1. Не си ме давай на Галена и Саби: над 15 милиона пускания

Премиерата на дуета е на 21 декември 2022 г. През 2023-та „Не си ме давай“ е пускан в България над 14.32 милиона пъти в YouTube и още 816 хиляди пъти в Spotify. Музиката е на Николай Гурманов, а аранжиментът, миксът и записът са дело на Даниел Ганев. Автори на теста Николай Гурманов и Мариета Ангелова. Режисьор на видеото е Виктор Антонов. „Не си ме давай“ е №1 Хит на месец януари 2023 г.

2. Gucci Forema на Торино и Пашата с Kyriacos Georgiou: над 10.3 милиона пускания

Премиерата на българския кавър на гръцкия хит на Giorgos Mazonakis от преди повече от десетилетие е на 7 март 2023 г. и от тогава е пускан в България над 9.54 милиона пъти в YouTube и още 777 хиляди пъти в Spotify. Режисьор на видеото е Ники Котич. „Gucci Forema“ е №1 Хит на месец април 2023 г.

3. Airport на Азис и DJ Дамян: над 10 милиона пускания

Премиерата на дуета е на 15 декември 2022 г. и се класира под №53 за Хит на годината 2022-ра. През 2023-та „Airport“ е пускан в България над 9.86 милиона пъти в YouTube и още 222 хиляди пъти в Spotify. Двамата изпълнители са автори на музиката, а аравжиментът и миксът е направен от Деян Асенов. Текстът е написан от Азис и Анастасия Мавродиева. Режисьор на видеото към „Airport“ е Люси Иларионов, а зад камерата е Христо Спиридонов.

4. Espanola baby на Фики с Емрах, Тони Стораро и Ники: над 9.4 милиона пускания

Премиерата на хита на Фики за Зима 2023 е на 20 януари в YouTube, където е пускан над 9.23 милиона в България, и на 23 януари в Spotify, стриймван над 183 хиляди пъти. Музиката на „Espanola baby“ е съвместно творчество на Фики, Ники, Братя Стоянови и Илиян Ивов, който е направил и аранжимент. Текстът е написан от Фики и Ники. Режисьор на видеото за „Espanola baby“ е Людмил Иларионов.

5. Любовта е гадно нещо на Фики и Емрах: над 8.2 милиона пускания

Премиерата на дуета на двамата братя Фики и Емрах е на 2 декември 2022 г. и се класира под №27 за Хит на годината 2022-ра. През 2023-та „Любовта е гадно нещо“ е пускана в България над 8.01 милиона пъти в YouTube и още 155.5 хиляди пъти в Spotify. Музиката е написана от Ersay Üner, а аранжимента – от Даниел Ганев. Автор на текста е Мариета Ангелова. На китарите са братя Стоянови. Режисьор на видеоклипа е Людмил Иларионов.

6. Живей, мило мое на Меди: над 6.94 милиона пускания

Премиерата на баладата „Живей, мило мое“ е на 22 април 2023 г. и от тогава е пускан в България над 6.62 милиона пъти в YouTube и над 316 хиляди пъти в Spotify, където е пусната седмица по-късно, на 29 април. За Меди това е „песен за тази любов, която няма да спре. Тази любов, която остава, дори когато вече си е тръгнала. Тази любов, която живее в нас завинаги“. Автори на музиката са Sasa Lazic и Marko Gluhakovic. Аранжиментът е направен от Даниел Ганев, а текстът е написан от Мариета Ангелова. Режисьор на видеото е Иван Димитров-Торекс, а оператор е Радослав Гочев. На тромпета свири Марко Маркович.

7. Малката беля на Джордан: над 6.9 милиона пускания

Премиерата на „Малката беля“ е на 15 март 2023 г. и от тогава е пускан в България над 6.5 милиона пъти в YouTube и над 391 хиляди пъти в Spotify. Музиката е написана от Джордан и Даниел Ганев, който е направил и аранжимента. Автори на текста са Васил Тръненски и Сиана Тодорова. Режисьор на видеото е Иван Димитров-Торекс, а оператор е Виктор Милушев.

8. Чупки в кръста на Фики: над 6.4 милиона пускания

Премиерата на есенния хит на Фики е на 1 октомври 2022 г. и се класира под №10 за Хит на годината 2022-ра. През 2023-та „Чупки в кръста“ е пускана в България над 6.2 милиона пъти в YouTube и още 189 хиляди пъти в Spotify. Музиката и аранжиметът са дело на братя Стоянови, като съавтор е Бисер Кинг. Текстът е съвместно творчество на Николай Гурманов, Бисер Кинг и Джоджи Бенд. Режисьор на видеото е Людмил Иларионов. „Чупки в кръста“ е №1 Хит на месеците октомври и ноември 2022 г.

9. Банкомат кючек на DJ Дамян, Бисер Кинг и Сандрито: над 5.96 милиона пускания

Премиерата на кючета е на 7 април 2023 г. и от тогава е пускан в България над 5.88 милиона пъти в YouTube и над 75 хиляди пъти в Spotify. Автори на музиката са DJ Дамян и Сандрито, който е направил и аранжимента, а текстът е съвместно творчество на DJ Дамян и Бисер Кинг. Режисьор на видеото е Люси Иларионов, а оператор е Христо Спиридонов.

10. Vamos, vamos на Фики с Бисер Кинг: над 5.92 милиона пускания

Премиерата на латино хита на Фики е на 29 декември 2022 г. за новогодишните празници. През 2023-та „Вамос, вамос“ е пускан в България над 5.815 милиона пъти в YouTube и над 104.5 хиляди пъти в Spotify, където дебютира на 5 януари. За композицията Фики споделя: „Уважаеми приятели, с тази забавна песен, поднесена с много чувство за хумор, искам да ви подскажа, че понякога трябва да не гледаме твърде сериозно на живота, за да позволим на приятните неща да влязат в него. Всичко друго е в ръцете на Бог. Вярвам, че 2023 година ще бъде много успешна и благополучна за всички нас с Божията помощ. Аз Ви желая всяка мечта да се превърне в реалност! От своя страна ви обещавам, че през 2023 година ще бъда свръх продуктивен и ще предложа много музика на моята уважаема публика. Честита Нова година! Бъдете благословени!“. Музиката и аранжиментът на „Вамос, вамос“ са на братя Стоянови, а текстът е съвместно творчество на Бисер Кинг, Николай Гурманов и Фики. Режисьор на видеоклипа е Люси Иларионов.

11. Трилогия на Галин с Лидия, Симона и Ивайла: над 5.5 милиона пускания

Премиерата на „Трилогия“ е на 20 февруари 2023 г. и от тогава е пускана в България над 5.22 милиона пъти в YouTube и над 289 хиляди пъти в Spotify. Музиката е написана от Маджуна и Галин, Николай Гурманов е автор на текста и аранжимента. Режисьор и оператор на видеото е Георги Марков.

12. Към вратата на Емануела и Анелия: над 5.1 милиона пускания

Премиерата на дуета Емануела и Анелия е на 28 декември 2022 г., като през 2023 година е пускан в България над 4.804 милиона пъти в YouTube и над 308 хиляди пъти в Spotify. Музиката и аранжиментът са дело на Даниел Ганев, а текстът е написан от Сиана и Емануела. Режисьор на видеото „Към вратата“ е Иван Димитров-Torex, сценарист е Никола Иванов, а оператори са Георги Марков и Виктор Милушев.

13. Аз и ти на V:RGO и Молец: над 4.93 милиона пускания

Премиерата на съвместния проект на люлинския рапър V:RGO и алтернативната арт група Молец е на 25 януари 2023 г. и от тогава е пускан в България над 3.85 милиона пъти в YouTube и още 1.076 милиона пъти в Spotify.

14. Алкохол на Галин и Емилия: над 4.92 милиона пускания

Премиерата на дуета е на 16 септември 2022 г. и се класира под №13 за Хит на годината 2022-ра. През 2023-та „Алкохол“ е пускан в България над 4.23 милиона пъти в YouTube и над 696 хиляди пъти в Spotify. Музиката е написана от Husa Beat Street, аранжиметът е направен от Марко Цветкович. Текстът е съвместно творчество на Мариета Ангелова и Анастасия Мавродиева. Режисьор и сценарист на клипа е Валери Милев, а оператор е Петко Лунгов.

15. Честит рожден ден на Галена: над 4.73 милиона пускания

Премиерата на „Честит рожден ден“ на Галена е на 12 декември 2022 г. и успява да попадне под №116 на най-големите хитове на 2022-ра с над 3 милиона стриймвания. През 2023 година „Честит рожден ден“ е пускан в България над 4.36 милиона пъти в YouTube и още 366 хиляди пъти в Spotify. Музиката на баладата е на Филип Младенович – One Music, Corona. Даниел Ганев е направил аранжимента, записа, мастера и микса, а текстът е написан от Мариета Ангелова и Костадин Милев. Режисьор на видеото е Виктор Антонов, а оператор е Радослав Гочев.

16. Джентълмен на Меди: над 4.69 милиона пускания

Премиерата на „Джентълмен“ е на 22 февруари 2023 г. и от тогава е пускан в България над 4.29 милиона пъти в YouTube и още 402 хиляди пъти в Spotify. Музиката е написана от Меди, Даниел Ганев е направил е аранжимента, а автор на текста е Анастасия Мавродиева. Режисьор и оператор на видеото е Георги Марков.

17. Flowers на Miley Cyrus: над 4.59 милиона пускания

Световният №1 хит на Майли Сайръс е с премиера 13 януари. „Flowers“ пускан в България над 3.56 милиона пъти в YouTube и над 1.028 милиона пъти в Spotify. Режисьор на видеото е Jacob Bixenman.

18. Името ти на Галена: над 4.5 милиона пускания

Премиерата на „Името ти“ е на 6 май 2023 г. и от тогава е пускано в България над 4.22 милиона пъти в YouTube и още 281 хиляди пъти в Spotify. Автор на музиката, аранжимента, записа и микса е Даниел Ганев, а текстът е съвместно творчество на Росен Димитров и Сиана. Режисьор на видеото е Виктор Антонов, а оператор е Радослав Гочев.

19. Сърце от лего на Джена: над 4.35 милиона пускания

Премиерата на „Сърце от лего“ е на 8 февруари 2023 г. и от тогава е пускан в България над 4.13 милиона пъти в YouTube и над 218 хиляди пъти в Spotify. Музиката и аранжиментът са написани от Деян Асенов, а автори на текста са Джена и Анастасия Мавродиева. Режисьор и сценарист на видеото е Людмил Иларионов – Люси, а оператор е Йордан Петков.

20. Телефона на Алисия: над 4.15 милиона пускания

Премиерата на „Телефона“ е на 4 февруари 2023 г. и от тогава е пускан в България над 3.89 милиона пъти в YouTube и още 262 хиляди пъти в Spotify. Музиката и аранжиментът са написани от Даниел Ганев, а автор на текста е Алисия. Режисьор на видеото е Виктор Антонов, а оператор е Георги Марков.

21. Bella на Pajak и Лора Иванова: над 4.13 милиона пускания

Премиерата на „Bella“ е на 23 октомври 2022 г. През 2023-та „Bella“ е пускана в България над 3.73 милиона пъти в YouTube и още 400 хиляди пъти в Spotify. Автор на музиката и текста е изпълнителят-македонец Християн Настески – Pajak, който е роден в Охрид пред 2001 г. и става известен в социалната мрежа TikTok. Аранжиментът е направен от Иван Йованов – Iwayo. Режисьори на видеото, което е гледано в цял свят над 18 милионаа пъти, са Billy D, B.Gordan и Nikola Naumovski.

22. Драскай клечката на Цветелина Янева: над 4.06 милиона пускания

Премиерата на „Драскай клечката“ е на 15 май 2023 г. и от тогава е пускана в България над 3.86 милиона пъти в YouTube и над 204 хиляди пъти в Spotify. Музиката и миксът са направени от Кости, а автори на текста са Анастасия Мавродиева и Росен Димитров. Режисьор на видеото е Николай Нанков, а оператор е Радослав Гочев.

23. Пистолет на Меди и Азис: над 4 милиона пускания

Премиерата на дуета на Азис и Меди „Пистолет“ е на 19 юли 2022 г. и се класира под №3 за Хит на годината 2022-ра. През 2023-та „Пистолет“ е пускан в България над 3.6 милиона пъти в YouTube и над 400 хиляди пъти в Spotify. Музиката е сътворено от Меди и Николай Гурманов, който е и автор на текста. Аранжиментът, записът и миксът са направени от Деян Асенов. Режисьор и оператор на видеото е Георги Марков.

24. Като за световно на Малката с Данна и Люси: над 3.98 милиона пускания

Премиерата на „Като за световно“ на Малката и Данна & Люси е на 3 декември 2022 г., като през 2023 година е пускано в България над 3.84 милиона пъти в YouTube и над 140.3 хиляди пъти в Spotify. Музиката е написана от Йорго Динев, а текстът – Андрей Петров. Аранжимент е дело на Diamond Beat Production. Режисьор на видеото за „Като за световно“ е Люси Иларионов, а оператор е Виктор Милушев.

25. Mangava Tut на Преслава и Софи Маринова: над 3.69 милиона пускания

Премиерата на дуета е на 6 октомври 2022 г. и се класира под №53 за Хит на годината 2022-ра. През 2023-та „Airport“ е пускан в България над 3.66 милиона пъти в YouTube и над 27.5 хиляди пъти в Spotify. Музиката е написана от Nikos Karvelas, а аранжиметът е дело на Даниел Ганев. Автор на текста е Петя Радева. Режисьор на видеото е Виктор Антонов – Рик, а оператор – Георги Марков.

26. Наранихме се на Анелия: над 3.64 милиона пускания

Премиерата на баладата „Наранихме се“ е на 8 декември 2022 г. и пускана общо в България над 6.06 милиона пъти в YouTube, от които над 3.64 милиона през 2023-та. Музиката е написана Foivos Tassopoulo, текстът – от Петя Радева, аранжиментът е дело на Даниел Ганев. Видеото е направено от Павлин Иванов-Башмоушън.

27. Стари рани на Меди и Софи Маринова: над 3.63 милиона пускания

Акустичният кавър н акласическия хит на Софи Маринова „Стари рани“ е възроден в дует с Меди, чиято премиера е на 8 март 2023 г. и от тогава е пускан в България над 3.63 милиона пъти в YouTube и над 1500 пъти в Spotify. Новият аранжимент е на Иво Моллов. Режисьор на видеото е Иван Димитров-Торекс, а оператор е Иван Иванов.

28. Пияни нощи на Джена: над 3.59 милиона пускания

Премиерата на „Пияни нощи“ е на 11 юли 2022 г. и се класира под №15 за Хит на годината 2022-ра, макар да не е качвана в платформата Spotify. През 2023-та „Пияни нощи“ е пускана в България над 3.59 милиона пъти в YouTube. Музиката е аранжимента да дело на Деян Асенов, а текстът е написан от Лора Димитрова и Джена. Режисьор и сценарист на видеото е Виктор Антонов, а оператор е Радослав Гочев.

29. Welcome to Bulgaria на Галена, DJ Дамян и Кости: над 3.37 милиона пускания

Премиерата на хита на триото е на 7 юли 2022 г. и и се класира под №4 за Хит на годината 2022-ра. През 2023-та „Welcome to Bulgaria“ е пускан в България над 3 милиона пъти в YouTube и над 366 хиляди пъти в Spotify. Музиката, аранжимента, записа и микса е дело на ручънския продуцент Costi Ionita, а текстът е написан от Мариета Ангелова. Режисьор на видеото е Виктор Антонов, който е и съсценарист заедно с Генчо Генчев, а оператор е Радослав Гочев. Във видеото участват и актьорите Албена Михова и Христо Гърбов.

30. Tuttur Dur на Naz Dej: над 3.36 милиона пускания

Премиерата на международния хит на турската поп певица Naz Dej е на 30 ноември 2022 г. и през 2023-та е пускан в България над 3.36 милиона пъти в YouTube. Песента не е качвана в Spotify за България.

31. Отпусни се на Фики: над 3.22 милиона пускания

Премиерата на „Отпусни се“ е на 6 май 2022 г. и се класира под №2 за Хит на годината 2022-ра. През 2023-та „Отпусни се“ е пускана в България над 3.2 милиона пъти в YouTube и още 21 хиляди пъти в Spotify. Автори на музиката са Метин и братя Стоянови, които са направили и аранжимента, текстът е съвместно творчество на Фики със Селфи груп. Режисьор на видеото е Людмил Иларионов-Люси.

32. Bik Mashup на трио БИК (Константин, Илиян и Борис Дали) с Azis Group: над 3.22 милиона пускания

Премиерата на китката чалга е на 14 март 2023 г. и от тогава е пускан в България над 3.22 милиона пъти в YouTube.

Можете да видите и чуете също кои са най-големите хитове в България през 2022 г., най-големите хитове в България през 2021 г., най-гледаните музикални клипове в България през 2020 г., най-гледаните музикални клипове в България през 2019 г., най-гледаните през 2018 г. и най-гледаните през 2017 г.