Полезният артишок

Артишокът е известен на кулинарите като вкусен деликатес. Германски диетолози установиха, че зеленчукът помага за храносмилането.

Йоханес Готфрид Майер от Университета на Вюрцбург в Германия казва, че суровите листа на артишока са особено полезни при нарушени функциите на черния дроб и жлъчката. Листата съдържат 6% от важна съставка с горчив вкус, която липсва във вкусната сърцевина на артишока, пише actualno.com.

Горчивият вкус на лечебната съставка, наречена цианин, стимулира отделянето на жлъчен сок и подобрява разграждането на мазнините. Съставката обаче се губи когато зеленчукът се готви, дори когато листа се варят за чай.

Листата на артишока действат добре и срещу липса на апетит, висок холестерол и съдови заболявания.

Майер подчертава, че само лекарствени продукти могат да доставят на организма достатъчни дози от полезните вещества. Той предупреждава, че хората, които са алергични към артишока, трябва да избягват лекарствата на основата на цианин.

Хората със заболявания на жлъчката пък трябва да се консултират с личния си лекар, преди да опитат лечение с артишоков препарат, съветва диетологът.

Снимка: sxc.hu