Съвети за кафявите листа на марулята

Представяме няколко полезни при закупуването и съхранението на маруля и зелена салата.

Марулята и зелената салата са сред най-консумираните и най-полезните пролетни зеленчуци. Често се питаме безопасно ли е да се яде на ръбовете на листата маруля, които са станали кафяви?

Отговорът на този въпрос е положителен, даден от учени от Университета на Калифорния. Според тях това не е здравен проблем и не означава загуба на хранителни вещества. Все пак, повечето хора смятат за непривлекателен вид кафевите листа и ръбове по марулята и ги махат.

Когато листата са марулята и зелената салата са контузени или нарязани, се окисляват от излагането на въздух.

Друга обичайна причина за кафявите им листа е поради климатични или почвени условия. Етиленов химикал, естествено произвеждан от повечето плодове агент, който също се ползва с търговска цел като узряване, може също да доведе до покафеняване.

Бактерии и гъбички могат също да доведе до покафеняване на марулята, но те не представляват опасност за здравето на човека. Въпреки, че маруля и други зеленчуци могат да приютят вредни бактерии, разбира се, те не водят до покафеняване на растението.

Ето още съвети за избор и съхранение на маруля и зелена салата:

Избирайте маруля, която изглежда свежа, а не увехнала, тъй като тя има по-добър вкус и по-дълго се запазва.

За да се намали покафеняването на марулята вкъщи, нека зеленчукът да бъде съхраняванмаруля в най-хладната част на хладилника, но да е далеч от плодове с високо съдържание на етилен като ябълки, круши, праскови, домати и пъпеш и да се пази сух.

Преди употреба винаги измивайте обилно.

Снимка: Антонио Алонсо, sxc.hu