Най-полезните пролетни зеленчуци

пролетна салата

За всички – ето най-полезните пролетни зеленчуци!

Пуква първа пролет и всичко се раззеленява. Всичко зелено е полезно за организма.

Пролетните зеленчуци осигуряват някои от най-високите нива на витамин К, желязо и фитонутриенти, които предпазват организма от хронични заболявания.

Фитонутриентите са природни, биологично активни компоненти на растителните храни и се съдържат в плодове и зеленчуци. Те обикновено се намират в кората на плодовете или зеленчуците и са правят цвета на растението. Изследвания на учените показват, че голяма част от фитонутриентите имат действието на антиоксиданти.

По принцип пролетните храни са най-полезни за консумиране през пролетта.

Ето списък с най-полезните пролетни зеленчуци, които зареждат с полезни вещества, подредени по азбучен ред:

Артишок:
Артишок


Артишокът е кулинарният деликатес на пролетта. Той помага за добро храносмилане и е богат на инулин, пробиотик, който подпомага растежа на полезни бактерии в червата. Лечебната му съставка, наречена цианин, стимулира отделянето на жлъчен сок и подобрява разграждането на мазнините. Съставката обаче се губи, когато зеленчукът се готви и когато листата се варят за чай.

Аспержи:
Аспержи

Аспержите са пролетна суперхрана, богата на витамин А, фосфор, калций и калий. Те с право се смятат за афродизиак не само за мъжете, а и за жените. Аспержито е също храна, от която се отслабва. Връзка аспержи съдържа 70% от препоръчителното дневно количество витамин К, който спомага за пренасянето на калций за костите, както и 20% препоръчителнат адневна доза от витамин А, който помага на имунната система. То също е чудесен източник на белтъчини и фолиева киселина. Освен това консумирането на аспержи преди пиене на алкохол отблъсква махмурлука.

Грах:
Грах
Грахът е един от първите пролетни зеленчуци и след полезните храни за женски хормони. Само една чаша грах може да осигури дневното количество витамин C. Грах е един от най-добрите източници на тиамин или витамин В1, който повишава настроението ви и отблъсква депресията.

Зелен лук:
Зелен лук

Зелен кромид лук и пресен чесън понижават кръвното налягане и намалява риска от сърдечни заболявания. Той съдържа много витамин C, калий, калций, керцитин, който е силен антиоксидант, както и хранителни фибри. Зеленият предотвратява още много заболявания, от дерматологични болести до рак.

Зелена салата:
Зелена салата

Зелената салата е сред зеленчуците, които намаляват риска от рак на гърдата и рак на белите дробове, помага срещу диабет, полезна е за зрението и за добро храносмилане.

Маруля:
Маруля

Марулята е също сред храните за отслабване и за добро зрение, както и сред зеленолистните зеленчуци, които предпазват от диабет. Тя също е богата на витамин K.

Репички:
Репички

Репичките са изключително питателна, съдържащи почти една трета от дневното препоръчително количество витамин С. Репичките помагат за превенция от рак. Репичките съдържат витамин А, витамините от групата B – В1, В2, В3, както и витамин С. Богати са на минерални соли на желязо, фосфор, калий, калций и натрий. В състава им се включват ензими, етерични масла, целулоза и пектин. Листата също не са за пренебрегване, защото съдържат повече витамин С, калций и протеини, отколкото самите репички.

Рукола:
Рукола

Руколата е с лек пиперлив вкус и зарежда силно организма с магнезий, който е важен минерал за здравината на костите и имунната система. Руколата помага също срещу язва.

Спанак:
Спанак

Спанакът е чудесен източник на витамин С и фолиева киселина, две хранителни вещества, които укрепват имунната система и отблъскват алергии. Спанакът е богат на съединението бетаин, както и на лутеин и зеаксантин, две фитохимикали, които могат да помогнат за предотвратяване на възрастовата макулна дегенерация, една от водещите причини за слепота. Спанакът е богат и на магнезий, който е полезен за мозъка, помага за по-здрави мускули и намалява риска от диабет. Изследвания показват, че спанакът помага за превенция от рак и хипертония. Специалистите все пак препоръчват спанакът да не се яде суров, защото вреди на бъбреците.

Консумирайте на воля цяла пролет тези полезни зеленчуци, но винаги ги измивайте обилно!

Снимки: Flickr; Freeimages