Австралия забрани печене в солариум

И Австралия се присъедини към държавите, които забраняват ползването на солариум, заради развитието на рак на кожата.

Солариумите – кабините за придобиване на изкуствен слънчев загар – от 1 януари 2015 г. вече са забранени в голяма част от Австралия. Тя е една от страните, в които темповете на увеличение на рак на кожата са сред най-високите в света.

Забраната за соларните кабини влиза в сила в австралийските щати Нов Южен Уелс, Виктория, Южна Австралия, Тасмания, Куинсланд и района на столицата Канбера.

Щатът Западна Австралия ще последва примера им, въпреки че не е определена дата за това, докато Северните територии, единственият останал регион, не използва солариуми с търговски цели.

Австралия ще стане втората страна след Бразилия, която поставя извън закона солариумите, според асоциациите за защита на общественото здраве. Франция, Германия и Австрия пък зараниха ползмването на солариуми от непълнолетни, припомня Zdraven.bg.

Най-високия процент рак на кожата в света е в Куинсланд и няма съмнение, че съществува пряка връзка между редовната употреба на кабините за тен и злокачествения меланом, обясни пред Australian Associated Press изпълняващият длъжността министър на здравеопазването Малк Макардъл, цитиран от агенциите АФП и БГНЕС.

Австралия, където хората са изложени на слънце в продължение на дълги периоди от време, понякога се описва като “Страната на слънчевите удари”.

Здравните власти отдавна се борят да информират обществеността за опасностите, които носи прекомерното излагане на слънце, което накара хората да ползват слънцезащитен крем и да носят шапки и слънчеви очила. Те също така предупредиха за опасността от лампите, предизвикващи тен.

Според Австралийския съвет за рака, у двама от трима австралийци ще бъде открит рак на кожата преди 70-годишната им възраст. Това е между два и три пъти повече отколкото случаите в Канада, САЩ и Великобритания.

Над 2 хиляди австралийци са починали от рак на кожата през 2011 г., както и повечето от тези смъртни случаи се дължат на меланом.

Проучванията показват, че използването на солариум между 18 и 39 години увеличава риска от меланом – най-честата форма на рак на кожата при младите австралийци – средно с 41%.

Няколко европейски държави и американски щати забраниха използването на солариуми от непълнолетни, според списание Nature.

Снимка: Иван Марианели