Болницата в Русе приема името на дарителя Игнат Канев

УМБАЛ Русе

С над 150-годишна история болницата в Русе приема името на дарителя милиардер Игнат Канев.

Университетската болница в Русе ще се нарича вече УМБАЛ Канев АД, след като Общото събрание на акционерите гласува единодушно новото наименование на 7 декември 2017 г.

Жестът е към приноса за развитието на болницата от страна на големия дарител – канадския милиардер от Русенско Игнат Канев.

До сега русенската болница, която има 152-годишна история, нямаше име.

По този начин се възражда една стара българска традиция хора, които чрез дарения и постъпките си са дали началото на една грижа за човека, да останат в историята, коментира изпълнителният директор на болницата д-р Иван Стоянов, предаде кореспондент на агенция БГНЕС в Русе.

След като с финансовата подкрепа на Игнат Канев бе направено новото детско отделение, сега лечебното заведение и дарителят смятат да обърнат поглед към хората с бъбречни заболявания. За нуждаещите се от хемодиализа ще бъде оборудвано изцяло ново отделение с нова техника, за да може по-младите да успеят да дочакат трансплантация, а на по-възрастните да се облекчи животът.

Също така ще бъде изграден нов кръвен център, който да отговаря на най-високите стандарти. Сегашното отделение по трансфузионна хематология ще бъде преместено, за да се освободи етажът за хемодиализата.

Предстои вписването на решението на Управителния съвет в Търговския регистър за новото име УМБАЛ Канев АД.

Първото сведение за изграждането на болница в Русе е от 1865 г. До началото на 20 век са назначени медици, повечето завършили или специализирали в европейски университети и клиники, а болницата заема първостепенно място в изграждащото се българско здравеопазване. От 2004 г. се въвежда нова методика за финансиране, по която Русенската болница е обявена за междуобластна. На 13 април 2016 г., с решение на Министерски съвет, болницата в Русе става университетска. Предмет на дейност в болницата са диагностиката, консервативно и хирургично лечение на всички остри и хронични заболявания във вътрешната медицина, хирургията, ортопедията, акушерството и гинекологията, педиатрията, неврологията, офталмологията, оториноларингологията, урологията, както и рехабилитация след прекарани заболявания. Към момента е с 600 легла.

Снимка: УМБАЛ – Русе АД