Грипната епидемия в България е отменена на 20 ноември 2009

Министерството на здравеопазването отмени националната грипна епидемия на 20 ноември 2009. Причина за това решение е трайното намаляване на заболеваемостта в страната, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

В момента болни от грип са под 190 на 10000 души. В някои райони с по-висока заболеваемост местните пандемични комитети могат да разпоредят допълнителни мерки в зависимост от конкретната ситуация. Отмяната на националната епидемия означава, че се възстановяват плановите операции, дейността на женските и детски консултации, изпълнението на имунизационния календар, уточнява dariknews.bg.

България е взела всички противоепидеични мерки за справяне с новия грип. Това е констатацията на екип от експерти на Европейския център за контрол на заболяванията (ЕЦКЗ) в Стокхолм. Те бяха на посещение в страната по покана на МЗ от 17 до 19 ноември. При проверката си европейските специалисти посетиха изградения в МЗ Оперативен център, РИОКОЗ, общопрактикуващи лекари, Инфекциозна болница, ВМА. Екипът оцени високо създадената организация на работа във връзка с грипната епидемия и определи предприетите мерки като навременни и адекватни на ситуацията.

Експертите на Центъра препоръчаха изпълнението на предприетите стъпки да продължи заради възможността от възникване на втора вълна на епидемията не само у нас, но и в останалите европейски страни. Освен това ЕЦКЗ покани българските епидемиолози да споделят опита си с останалите европейски страни, в които грипът все още не е достигнал подобна степен на разпространение.

За предстоящото отменяне на грипната епидемия първи тази сутрин прогнозира началникът на отдел „Надзор на заразните болести” към Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев. „Макар и бавно заболеваемостта спада на практика в почти цялата страна, така че, ако гледаме като цяло, ние излизаме от периода на грипна епидемия“, заяви той в ефира Дарик Радио.

По думите му обаче се очаква и втора вълна на същия грипен щам.

Снимка: sxc.hu