Европа одобрила десетки онко лекарства без проверка

лекарства и пари

Поредна гавра на Обединена Европа с общественото здраве в полза на фармацевтичните гиганти!

За 4 години Европейската агенция по лекарствата е одобрила десетки лекарства за рак без представени доказателства за ползите и вредите им.

Между 2009 и 2013 година европейските регулатори са одобрили за ползване 48 нови лекарства за рак, използвани в 68 търговски препарата, без да имат доказателства за ефективността им, излагайки хиляди пациенти на излишна токсичност, разкриха изследователи на 5 октомври 2017 г.

8 препарата (12%) са одобрени въз основа на единично проучване. 24 от 68-те лекарства (35%) са показали удължаване на живота при онкоболни пациенти от 1 до 6 месеца (средно 2,7 месеца). За 44 от препаратите (65%) няма никаква индикация за ползата им.

Според данните непроверените лекарствени средства представляват 57% от общия брой медикаменти за лечение на онкологични заболявания, станали достъпни за европейските пациенти през дадения период. Те са получили необходимата оторизация въз основа на неопределени резултати от тестове, които всъщност не са доказали дали лекарствата действително ще подобрят или влошат здравословното състояние на пациента.

В крайна сметка, след около 4 години на пазара, само 6 от тези 39 (15%) лекарства са показали, че имат ефект.

Повечето одобрения на лекарства против рак се основават на повърхностни или неизпитани гледни точки, а постмаркетинговите проучвания рядко потвърждават ефикасността и безопасността на тези лекарства върху пациента, обобщават от изследователския екип на Университета по здраве и наука в Орегон, САЩ, който е разкрил действията на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) – супевайзера на лекарствените регулаторни агенции в ЕС в областта на хуманната и ветеринарната медицина.

„Подобна ситуация има негативни последици и за пациентите, и за общественото здраве”, добавят американските учени, чийто анализ бе публикуван в престижното медицинско издание British Medical Jurnal.

Когато скъпи лекарства, без клинично значими ползи, се одобряват и се закупуват в рамките на публично финансираните системи за здравеопазване, се наврежда на пациентите, изхабяват се важни обществени ресурси и се подкопават доставките на справедливи и достъпни грижи, изтъкват още експертите, цитирани от агенция БГНЕС.

Снимка: Сайг Рос