Италия премахва зеления сертификат при 90% ваксинирани

ресторант в Италия

Италия може да се откаже от зеления сертификат при 90% ваксинирани.

От 11 февруари 2022 г. Италия направи още една стъпка към постепенното връщане към нормалния живот, отменяйки изискването за носене на маска на открито и разрешавайки на дискотеките отново да отворят.

На цялата територия на страната маските вече не са задължителни на открито, но хората все пак трябва да си поставят маска в случай на струпвания, дори на открито, уточни министерството на здравеопазването.

Хората обаче ще са длъжни да ходят с маска на закрито в Италия поне до 31 март 2022 г.

Дискотеките могат също да отворят наново, макар и с известни ограничения. За влизане в тях клиентите трябва да притежават ваксинационен пропуск, което означава, че отрицателен тест за коронавирус няма да е достатъчен, а капацитетът на нощните клубове ще бъде ограничен до 75 процента за площите на открито и до 50 на сто за тези на закрито.

В Италия над 91% от населението над 12 години и повече от 35 на сто от децата между пет и 11 години вече са получили поне една доза ваксина, сочат официални данни. Страната плати висока цена по време на пандемията, с повече от 150 000 починали от КОВИД-19

По-рано Италия отмени ковид ограниченията в театри, кина и музеи, след като достигна 80% ваксинация на населението срещу коронавирус, а и въведе задължителен сертификат за всички работещи.

Властите в Италия обаче може да преразгледат изискванията за ковид сертификат, когато бъде постигната 90% ваксинация на населението, каза заместник-министърът на здравеопазването Андреа Коста на 3 ноември 2021 г., цитиран от агенция БГНЕС.

„Целта е да постигнем 90% ваксинирани и тогава може да преминем към нова фаза и да преразгледаме ограничителните мерки като използването на зелените сертификати“, заяви той в ефира на радио „Cusano“. За постигането на тази цел не достигат още 2 милиона граждани.

По данни на здравното министерство, в Италия 89% от населението над 12-годишна възраст са преминали пълен курс на ваксинация. Властите се надяват до края на 2021-ва година да постигнат 90%. От всички граждани на Италия вече над 71% са ваксинирани срещу ковид-19. Темповете на ваксинация се забавиха, тъй като около 7% от италианците отказват да се ваксинират, а освен това има и такива, които се колебаят.

Вестник „Corriere della Sera“ съобщи на 2 ноември 2021 г., че извънредното положение в страната може да бъде удължено до март 2022 г., а до юни да остане необходимостта от предоставяне на ковид сертификат. Италия въведе извънредно положение заради коронавируса на 31 януари 2020 г., който бе удължаван няколко пъти. От изданието допускат, че решението по този въпрос ще бъде обвързано с указ относно необходимостта от зелен сертификат. Властите държат на системата „зелен сертификат”, която, според министрите, позволява да се избегне локдаун.

От 15 октомври 2021 г. здравните ковид-пропуски станаха задължителни за всички работещи в Италия – както в държавния, така и в частния сектор. Мярката притеснява някои политици, профсъюзи и бизнеси, които се опасяват, че тя ще доведе по-скоро до недостиг на персонал и прекъсване на производството, отколкото до засилване на ваксинацията и изход от кризата, както се надява правителството. В театри, кина и музеи бе позволено да работят с пълен капацитет, когато посетителите им имат сертификати.

Кабинетът на министър-председателя Марио Драги одобри постановлението, което е една от най-строгите мерки срещу коронавируса в света, в средата на септември. С него от 15 октомври всички работещи са длъжни да имат документ, че са ваксинирани, имат негативен тест или неотдавна са прекарали болестта. Задължителният „зелен паспорт“ в офисите е една от най-строгите, но и най-популярни противоепидемични ограничения в Италия. Около две трети от жителите на Ботуша одобряват мярката.

По-рано задължението да разполагат с този документ, показващ ваксинация срещу коронавирус, прекаран ковид или отрицателен резултат от теста, се разпростираше само върху персонала на образователните институции и студентите. В същото време се предвижда задължителна ваксинация за медицинските работници.

При липса на така наречения „зелен пропуск“, който е QR код, който се чете с помощта на специална програма по телефона, служителят не подлежи на никакви дисциплинарни или други санкции. Няма разпоредба за уволнение или временно отстраняване от работа. В случай на приемане на работното място на служител без удостоверение за ковид, служителят и работодателят могат да бъдат глобени, като глобите варират от 400 до 1000 евро. По новите правила, които ще са в сила до края на 2021 година, те ще бъдат отстранявани от работа, без да им се плаща. Заплашва ги и глоба до 1500 евро, ако се опитат да работят независимо от липсата на документ.

Правителството се надяваше, че този ход ще убеди неваксинираните италианци да променят мнението си, но при напълно ваксинирани 80 процента от гражданите над 12 години и спадащи нива на разпространение на инфекцията, така и не се появи вълна от нови желаещи за ваксинация. 85% от италианците са получили поне по една доза. Около 2.5 милиона обаче изобщо не са имунизирани.

Около 15 процента от служителите в частния сектор и 8 процента от тези в обществения сектор нямат такъв зелен пропуск.

По-рано италианските власти премахнаха ограниченията за броя на посетителите на всички културни институции.

„Най-накрая културният сектор ще се съживи. От 11 октомври 2021 г. кината, театрите и концертните зали се връщат на 100% заетост, но остава изискването да се носят маски и да се представя ваксинационен сертификат“, гласи съобщението в Twitter.

Агенция ANSA съобщи по-рано, позовавайки се на проекта за ново правителствено постановление, в културните институции се отменя и задължението да се поддържа дистанция от 1 метър. „Приканваме италианците да се върнат към културния живот в мир и безопасност“, каза министърът, цитиран от агенция БГНЕС. Преди това зрителите в театрите и кината можеха да заемат до 80% от местата.

В същото време, по отношение на спортни прояви, броят на зрителите не трябва да надвишава 75% от капацитета на съоръженията на открито и 60% на закрито, а заетостта на танцови зали, дискотеки и други подобни заведения не трябва да надвишава 75% на открито и 50% на закрито.

От 6 август 2021 г. всички жители на Италия на възраст над 12 години трябва да представят ковид сертификат, когато посещават театри, кина, музеи, изложби, концерти, фитнес зали и басейни, както и закрити ресторанти.

От 1 септември 2021 г. ковид сертификатът трябва да бъде представен за пътуване в междуградски транспорт, а от 15 октомври 2021 г. служителите от частния и публичния сектор също трябва да имат такъв сертификат.

Снимка на ресторант във Флоренция, Италия: Michelle Raponi / Pixabay