Канабис срещу рак

Канабис може да убива рак, твърдят експерти.

Наркотичният канабис (или коноп) може да стане убиеца на раковите тумори благодарение на една активна съставка с трудно произносимо име – тетрахидроканабинол.

Именно тази съставка може да се използва като противоракова терапия, твърди британското сп. Medical News Today, цитирано от агенция БГНЕС. Изследвания показаха, че съединението забавя растежа на туморните клетки.

Аналогичен извод бе вече направен през 2009 г., когато учените тестваха съединението при рак на мозъка. Тогава се оказа, че то е предизвикало клетъчна смърт в тумора.

Този път учените откриха, че тетрахидроканабинолът предизвиква “изсушаване” и отслабване на туморите. В хода на експеримента рак на гърдата (при жената) бе вкаран в опитни мишки. След това на половината от тях бил вкаран тетрахидроканабинол в твърде голяма доза. Именно при тях ракът се е развил бавно.

По-внимателен анализ показал наличието на два рецептора, определящи противораковите свойства на съединението – рецепторите CB2 и GPR55. Учените не могли да установят кой от тях е по-важен. Всеки случай те съветват болните от рак да не прибягнат до самолечение с растителния наркотик.

Снимка: Eric Caballero