Ферментирали храни помагат срещу социофобия.
Учени от Университета в Мериленд, САЩ, са открили връзка между ферментирали хранителни продукти и проявите на социофобия – болезнен и ирационален страх от всякакви социални ситуации.
При участници в изследване, които редовно се хранят с ферментирали зеленчуци като кисели краставички, кисело зеле и пикантната солена корейска туршия кимчи, е установено по-ниско ниво на невротизъм, отколкото при хора, които не обичат кисели туршии.
Изследователите твърдят, че пробиотиците, полезните за здравето микроорганизми, от ферментирали продукти, нормализират чревната микрофлора.
Вероятно това спомага за понижаване на нивото на тревожност, пише агенция БГНЕС.
Социофобията представлява болезнен и ирационален страх от всякакви социални ситуации. Тази фобия е известна още като социална фобия или социално тревожно разстройство.
Социофобите избягват нормалните и ежедневни обществени дейности, общуване с непознати за тях хора, говорене пред публика, излизане на сцена и т.н.
Снимка: Марико