Косопад и плешивост са симптоми за сърдечно заболяване

Косопад и плешивост може да предскажат сърдечно-съдово заболяване и инфаркт, показва ново изследване на датски учени от Университета на Копенхаген.

Хората, които имат три от четирите признака за стареене – косопад, плешивост, намачкване на меката част на ухо или жълти, мастни отлагания около клепачите страдат от 57% по-висок риск от сърдечен удар и 39% по-висок риск от заболяване на сърцето.

Депозитите на холестерол под кожата са най-ясния знак за сърдечен проблем. Това показва, че организмът не може да изчисти лошия холестерол в кръвта.

Датските учени анализирали 10 885 души на 40-годишна възраст. Те открили, че 7537 от тях страдали от плешивост в областта на слепоочията, а 3 938 нямали коса по скалпа на главата. Освен това 3405 имали гънки по меката част на ухото, а 678 страдали от мастни отлагания около очите.

Резултатите също показват, че рискът от сърдечно-съдови заболявания или инфаркт се увеличава с всеки допълнителен признак на застаряването, без значение от възрастовата група. Най-голяма е опасността при 70-годишните, показват още данните от изследването, цитирано от агенция БГНЕС.

Снимка: sxc.hu