Кромид, праз и чесън намаляват риска от рак на дебелото черво

лук

Яжте повече кромид лук, праз и чесън, за да намалите риска от фаталния рак на дебелото черво, съветват лекарите.

Проучване, обхванало повече от 1600 мъже и жени в периода юни 2009 г. – ноември 2011 г, установи, че тези, които ядат най-много кромид лук, праз, чесън и зелен лук имат 79% по-малка вероятност да развият рак на дебелото черво, отколкото тези с най-малка консумация.

Предишни изследвания вече са доказали, че биоактивните съединения в луковите зеленчуци предпазват от рак на гърдата и рак на простатата.

Главният автор на настоящото изследване д-р Зъ Ли, от І. болница на Китайския медицински университет в Шънян, твърди, че колкото по-голямо е количеството на изядения лук, толкова по-добра е защитата от рак.

Изследователите са открили, че яденето на минимум 15-16 кг лук годишно, независимо от вида му, намалява риска от рак на дебелото черво. Това количество се пада средно по 40-45 грама лук дневно – около една глава кромид лук.

При изследването учените сравнили хранителния режим на 833 пациенти с рак на дебелото черво и същия брой здрави доброволци, за които бил попълван въпросник за честотата на хранене по време на интервю лице в лице.

Д-р Ли посочва, че начинът на готвене също има значение. Напр. варенето на лука намалява полезните му съставки, докато нарязването и счукването подобрява здравната му полза.

Резултатите от настоящото контролно изследване са публикувани в специализираното издание Asia Pacific Journal of Clinical Oncology на 20 февруари 2019 г. Неговото заключение е, че както при мъжете, така и при жените, консумацията на лукови зеленчуци е свързана с намален риск от рак на дебелото черво, независимо от вида тумор, с изключение на приема на чесън при дистален тумор.

Снимка на различни видове лук: Robert Owen-Wahl / Pixabay