Куркуминът забавя растежа на туморите

куркума

Учени отново установиха, че подправката куркума помага срещу рак.

Куркуминът – основната съставка на куркумата, може да засили ефикасността на лекарствата срещу рак, защото забавя растежа на туморите.

Макар и самата подправка или хранителни добавки с нея да не могат да лекуват рак, откритието на учените от университета на Калифорния може да доведе до нови терапии.

Куркуминът, за който вече беше известно, че има противоракови свойства, се оказа 500 пъти по-силен, отколкото се мислеше досега.

Лабораторни изследвания показват, че когато се използва с обичайно лекарство за вид рак на кръвта (кафрилзомиб), той засилва действието му и намалява страничните ефекти, съобщава агенция БТА.

Характерно за туморите е, че могат да растат бързо и неконтролируемо. Куркуминът забавя това, защото се свързва в кръвта с ензим и когато това стане, клетките не се възпроизвеждат толкова бързо.

Резултатите от настоящето проучване на учените от Университета на Калифорния в Сан Диего са публикувани в уебсайта на университета и в научното издание Proceedings of the National Academy of Sciences.

От Zdraven.bg припомняме, че това не е първото доказателство, че куркуминът помага срещу рак. През 2009 г. специализираното издание British Journal of Cancer разкри, че в лабораторни условия куркуминът премахва клетки от рак на хранопровода в рамките на 24 часа. През 2010 г. беше обявено от британски учени, че куркумата подпомага сесиите по химиотерапия като унищожава раковите клетки, които не умират при химиотерапия. През 2014 г. американски изследователи обявиха, че куркуминът помага срещу рак на гърдата като драстично смалява размерите на туморите при лабораторни животни.

Снимка на куркума: Марко Верх