Млякото в магазина вреди на здравето

прясно мляко

Полезно ли е млякото от магазина?

Млякото, което се продава в модерните хипермаркети, е вредно. Това твърди Карла Блайкер в свой материал за агенция Дойче веле.

Съвременното мляко не е напълно естествен продукт. Нормалното мляко от супермаркета е пастьоризирано и хомогенизирано, за да има по-дълъг срок на годност. Вследствие на това човешкият организъм поема изцяло млечната мазнина, а това може да доведе до затлъстяване.

Другият проблем се дължи на факта, че днес кравите трябва да дават все повече мляко, поради което пък получават все повече антибиотици – заради възникващите здравословни проблеми. А това означава, че и млякото може да съдържа медикаментозни остатъци, които да доведат до опасна резистентност при човека.

Критиците твърдят, че млякото води до различни заболявания – от възпаление на сливиците та чак до рак.

Някои експерти например смятат, че консумацията на мляко увеличавала риска от рак на простатата и рак на яйчниците.

Досега има само предположения, но не и достатъчни доказателства, че прясното мляко може да облагодетелства развитието на този вид ракови заболявания, казва експертът от Федералната служба за изследване на млякото и млечните продукти Юрген Шреценмайер.

Млякото е най-известният доставчик на калциий за човешкия организъм. А калцият е много важен за костната система и зъбите. Германскато дружество за хранителна култура препоръчва дневна доза от един грам калций под формата на 250 мл мляко или две парчета сирене Ементал.

Ако човек се храни здравословно и консумира много зеленчуци и плодове, може да си осигури необходимото за организма количество калций и без да пие прясно мляко или да яде кашкавал и сирене, казва Ханс Хаунер, професор по хранителна медицина от Техническия университет в Мюнхен, Германия. Броколи и бобови растения, както и някои минерални води също съдържат калций.

Zdraven.bg поздравява всички любители на млякото със специална селекция с песни за мляко:

Снимка: Гай Монтаг