Наночастици спират разпространението на рак

Учените създадоха нова технология с наночастици, които може да спрат разпространението на рак.

Американски учени създадоха наночастици, които може да унищожават туморните клетки в кръвта и да предотвратяват разпространението на рака, съобщава BBC.

Най-опасната и смъртоносна фаза от раковите заболявания е когато туморът започне да се разпространява в тялото.

Учени от Университета в Корнел, САЩ, са създали наночастици, които да бъдат пуснати в кръвния поток и по този начин прекратяват придвижването на раковите клетки и контакта с тях.

Един от основните фактори за продължителността на живота след поставянето на диагнозата е дали туморът се е разпространил и се е превърнал в рак с метастази.

Около 90% от смъртността заради рак се дължи на метастази, казва проф. Майкъл Кинг, цитиран от агенция БГНЕС.

Учените от Корнел смесили протеин, който убива рака, и други лепкави протеини в наночастици. Когато тези лепкави сферички се инжектират в кръвта, се прикрепват към белите кръвни телца. Изследванията показват, че белите кръвни телца се сблъскват с всяка откъснала се от главния тумор ракова клетка.

Изследванията показват, че има значителна промяна в броя на раковите клетки. Резултатите са наистина забележителни и в човешката кръв, и при мишките. След два часа в кръвния поток, те буквално се разпадат, пояснява проф. Кинг.

Наночастиците могат да бъдат използвани преди операция или радиотерапия, което да повлияе отрицателно на туморните клетки, отделени от главния тумор. Те могат да бъдат използвани и при пациенти с агресивни ракови образувания.

Престоят още тестове върху мишки и по-големи животни преди методът да бъде изпробван върху хора.

Изследванията показват, че тези наночастици, наречени “лепкавите топчета”, не стимулират производството на ракови клетки и нямат отрицателен ефект върху имунната система, нито върху кръвоносните съдове.

Снимка: Ed Uthman