Наргиле засилва риска от рак

Учени откриха нови доказателства за вредата от пушенето на наргиле и риска от рак.

Учени от Университета в Сан Диего в САЩ са установили, че димът от наргиле удвоява отрицателно въздействие върху организма на опасния канцероген бензен. Бензен е отговорен за появата и развитието на няколко вида рак, включително левкемия, твърдят учените.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието medicalnewstoday.com, цитирано от агенция БГНЕС.

В изследването са участвали 208 души, от които около половината са пушили наргиле в закрити помещения. Друга част от тях са били в непосредствена близост, но не са “дърпали” дим директно от някое наргиле.

След това от участниците в експеримента са взети проби за равнището на SPMA-киселина, което е метаболит на бензола.

Резултатите от тестовете показват, че у тези, които са пушили от наргиле, този индекс се увеличава 4,2 пъти, а при останалите увеличението е 2,6 пъти.

Непушачите, които общуват с пушачите също вдишват голямо количество токсични вещества и канцерогенни емисии, генерирани от тлеещите въглени. Наргилето за пушене е опасно, дори за тези, които не го употребяват директно, казва Нада Касем, заместник-директор на Центъра за поведенческа епидемиология и обществено здраве на Университета в Сан Диего.

Бензенът (наричан още бензол) принадлежи към първата, най-опасната група на токсични елементи, чиято концентрация в тютюна и дървените въглища е много висока. Световната здравна организация (СЗО) посочва, че няма безопасно ниво на този токсин.

Предишни изследвания на учените показаха, че пушенето на наргиле е вредно колкото цигарите, както и че към наргиле също се пристрастява.

Снимка: Ян Крьомер