Нискомаслената диета носи настроение

Менюто, включващо богати на въглехидрати и нискомаслени храни не само помага на хората да отслабват, но и ги кара да се чувстват по-щастливи, отколкото ако се придържат към нисковъглехидратни и високомаслени продукти, предаде агенция БТА, позовавайки се на резултатите от австралийско изследване.

Проучването е обхванало 106 души на възраст между 24 и 64 години, които са били с наднормено тегло или са страдали от затлъстяване.

Изследваните лица били разделени на две групи, които в продължение на година трябвало да се придържат към различен хранителен режим – към нискомаслена и високовъглехидратна диета, включваща хляб, паста и ориз, или към нисковъглехидратна и високомаслена диета с повече месо и млечни продукти.

Изследователите от няколко австралийски институции – CSIRO, университета на Южна Австралия и университета Флиндърс – установили, че участниците в изследването отслабнали средно с 13,7 килограма всеки.

Между двете групи не били наблюдавани съществени различия в свалените килограми. Оказало се обаче, че участниците от групата, които били подложени на нискомаслена и високовъглехидратна диета, изпитват по-малко гняв, враждебност, депресия и обърканост в сравнение с изследваните лица, които в продължение на една година консумирали предимно месо и млечни продукти.

Снимка: sxc.hu