Оптимизъм за здраво сърце

При големите оптимисти е два пъти по-вероятно сърдечносъдовата им система да е в отлично здраве, смятат специалисти.

Оптимизъм у човек допринася за доброто здраве на сърцето, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от агенциите ЮПИ и БТА.

Проучването обхванало 5100 участници на възраст между 45 и 84 години, които попълнили въпросници за психичното си здраве и оптимизма си. Били взети под внимание също кръвното им налягане, индексът им за телесна маса, нивата на плазмената им глюкоза, на холестерола, физическата им активност, хранителният им режим и дали пушат, или не – показатели, ползвани от Американската асоциация за сърдечни болести, за да се прецени състоянието на сърдечносъдовата система.

За всеки показател участниците получили 0, 1 или 2 пункта съответно за лошо, средно добро или отлично здраве. Сборът от пунктовете бил използван, за да се определи цялостното здравословно състояние на участниците.

При индивидите, които са големи оптимисти, е два пъти по-вероятно сърдечносъдовата им система да е в отлично здраве, докато това не се отнася за участниците, които са песимистично настроени, заяви ръководителят на изследването Росалба Ернандес от университета на Илинойс в Шампейн.

Тази връзка остава значима дори когато се вземат предвид социо-демографски характеристики и данни за лошо психично здраве, обяснява още специалистът.

При оптимистите е с 50% и 76%о по-вероятно сърдечносъдовата им система да е съответно в средно добро и отлично здраве в сравнение с участниците, които са песимисти. Песимистично настроените са с по-висок риск от инфаркт и инсулт.

Резултатите от изследването са публикувани в журнала Health Behavior and Policy Review.

Zdraven.bg поздравява всички с колекция от песни за късмет и настроение:

Снимка: Ариадна Бруна