Певицата Ани Ленъкс е Жена на мира 2009 година

Носители на Нобелова награда за мир обявиха британската певица Ани Ленъкс за Жена на мира за 2009 г. заради приноса й в борбата със СПИН в Южна Африка. Това стана на приключилата на 12 ноември в Берлин 10-та среща на високо равнище на лауреатите на Нобелова награда за мир, предаде Франс прес.

През пролетта на 2007 г. шотландската певица от много популярния през 80-те години на 20-ти век дует Еurythmics учреди инициативата SING, канейки 23 певици да запишат диск, приходите от който бяха дарени за осигуряване на лекарства, информиране и предпазване на южноафриканските жени и деца от СПИН, пише dariknews.bg.

Ани Ленъкс получи наградата, символизирана от бронзова статуетка, от бившият президент на Република Южна Африка Фредерик де Клерк – носител на Нобелова награда за мир за 1993 г. за осъществените реформи, сложили край на апартейда в страната през 1991 г., съобщава агенция БТА.

Певицата, облечена в черна тениска с надпис “ХИВ-позитивна”, каза, че получава отличието с дълбока благодарност и огромна смиреност, и го посвещава на всички жени по света, които работят за ограничаване на пораженията, нанесени от пандемията.

Получавам тази награда за тях, тъй като те наистина я заслужават“, заяви Ленъкс на церемонията в кметството на Берлин, където се състоя двудневната среща.

Снимка: Paul Williams