Пилешкото месо с опасни добавки в българските магазини по Коледа 2009

Внимавайте какво месо избирате, предупреждават големите производители на пилешко. В борбата за повече пазари много фирми оставят качеството настрана, за да намалят цените си и да привлекат повече клиенти.

За да предложат най-изгодно стоката си, много компании влагат в пилешкото повече маринати от разрешеното, пише в-к Стандарт. Доскоро такива подобрители се слагаха само в бялото пилешко месо, за да го направят по-крехко.

Според стандартите максимално допустимото количество на подобни подобрители е до 20% маринати. В някои меса в момента обаче тези маринати са до 50-60%. “Окрехкотяването” вече се прави не само за белите меса, които по принцип са по-сухи, но и за останалите пилешки разфасовки, включително и за целите пилета.

Прекалено високото съдържание на тези вещества развалят вкуса на мръвките, но по-лошото е, че са вредни за хората. Маринатите съдържат соев протеин, фосфати, гума, карбонати, нитрати и консерванти. Соевият протеин влошава качеството на месото, когато се вложи в по-големи количества. В големи количества карбонатите могат да доведат до рак. Фосфатите и хидрохлуидите пък удрят по бъбреците и черния дроб.

Снимка: sxc.hu