Пица Паскалина удължава живота

пица Pascalina

Кулинари и учени създадоха пица на основата на Средиземноморската диета, която удължава живота.

Италиански учени и готвачи са създали пица, която може да предотврати развитието на рак и сърдечносъдови заболявания.

Пицата Паскалина (Pascalina)е направена от неаполитански експерти от различни дисциплини по проект на Института по ракови заболявания в Неапол Fondazione Pascale, който има за цел да популяризира здравословно поведение и правилно хранене чрез пица. На негово име е наречена Паскалина.

Наричанат я още пицата, която удължава живота и противоракова пица.

Тестеното изделие се прави с продукти, които влизат в състава на Средиземноморската диета. Тази диета е известна с ползите, които носи за здравето.

Пицата Паскалина с основа от пшенично брашно е покрита с чери домати, броколи, маслини, студено пресован зехтин, чесън и чили.

В пицата Паскалина няма месо или каквито и да е било сирена или кашкавал.

Съставките й са избрани заради способността им да намаляват риска от развитие на сърдечносъдови болести и на някои видове злокачествени заболявания на храносмилателната система, включително рак на дебелото черво.

Учените от италианския Национален институт за борба с раковите заболявания в Неапол твърдят, че Паскалина е достатъчно здравословна, за да се консумира два пъти седмично.

Здравословната пица е представена на Фестивала на пицата в Неапол Napoli Pizza Village, който се провежда от 1 до 10 юли 2018 г.

Това не е първият път, в който става известно, че яденето на пица помага за предотвратяване на ракови заболявания.

През 2003 г. учени откриха, че за хората, които хапват пица, рискът от развитие на рак на ларинкса е с 59% по-нисък, на хранопровода – с 34% по-нисък, и на дебелото черво – с 26% по-нисък.

Благоприятният ефект се приписва на доматите. В кожата им се съдържа антиоксидант, наречен ликопен, който е известен с противораковите си свойства.

Снимка на пица Паскалина: instagram.com/napolipizzavillage