Препиване може да причини 7 вида рак

пиене

Прекаляването с алкохол засилва риска от седем вида рак.

Прекалената консумация на алкохол води до развитието на седем вида тумори, убивайки около 500 000 души годишно в световен мащаб или това прави 6% от всички смъртни случаи от рак, предупреждават учени.

През последните 10 години бяха направени няколко десетки изследвания, които установиха връзката между употребата на алкохол и развитието на рак на редица човешки органи.

През 2010 г. учените доказаха, че пиенето на бира в големи количества може да ускори развитието на рака на дебелото черво.

През 2011 и 2013 г. те разкриха връзката между спиртните напитки и рака на гърдата.

Джени Конър от университета Отаго в Нова Зеландия е обединила и систематизирала резултатите от последните изследвания. Целта й била да установи дали наистина има директна връзка между пиенето и развитието на раковите заболявания.

Обединявайки резултатите от около 30 научни публикации по темата, Конър е достигнала до извода, че алкохолът е свързан най-малко със седем различни вида рак, включително на гърдата, на гърлото, на черния дроб, на хранопровода, на дебелото черво и др. Това важи особено в случаите, когато човек пие в големи количества, надвишаващи 50 грама твърд алкохол дневно.

Фактът, че степента на риск зависи от изпитото количество означава, че връзката е причинно-следствена – т.е. прекалената консумация на алкохол може да доведе до рак.

Учените подчертават, че проблемът не засяга само хората пристрастени към чашката – вероятността да се разболее човек от посочените онкологични заболявания се повишава дори при тези хора, които пият умерено и не употребяват нищо по-силно от вино и бира.

По тази причина Джени Конър призовава: намалете алкохола на глобално ниво, цитира агенция БГНЕС.

За доброто настроение Zdraven.bg поздравява всички с песни в специална колекция от пиянски видео клипове, в които героите са видимо препили:

Снимка: Шарън Маккелар