Проф. Григоров: Пиещите умерено алкохол живеят по-дълго от въздържателите

червено вино

Алкохолът определя съдби, казва проф. Григоров.

Пиещите умерено количество алкохол живеят по-дълго от алкохолиците, но и от пълните въздържатели.

Това заяви в интервю за агенция БГНЕС известният български професор по вътрешни болести и гастроентерология Никола Григоров.

Проф. Григоров е експерт, учител и учен, който има определена професионална насоченост към чернодробните болести, а връзката алкохол-черен дроб заема особено място в ежедневието му на лечител и изследовател.

Проф. Григоров е автор на книгата „Лицата на алкохола“ – компилация на медицински знания и художествена литература. В нея той обрисува богатата си лекарка практика, в която е наблюдавал много променени човешки съдби вследствие на срещата им с алкохола.

Експертът е категоричен в едно – алкохолът може и да е полезен, но само в умерени количества. Чернодробните цирози са характерни само за 15% от хората, които вземат алкохол, допълва още проф. Григоров.

„Много хора казват, че глътката алкохол е вредна, което аз не приемам“, смята проф. Григоров. Тук обаче се повдига важният въпрос – кое количество се приема за умерено?

„Количеството на алкохола е индивидуално за всеки и зависи от редица фактори, сред които полът, психичното състояние, генетичната предопределеност и много други“, уточнява професорът. Според редица изследвания за умерен се смята приемът на чист алкохол, ако той не надхвърля ежедневно 25 милилитра за жените и 35-40 милилитра за мъжете. Задължително обаче е два дни от седмицата да се почива, а те трябва да бъдат последователни.

„Алкохолът е нещо, което присъства в живота ни. Ние го критикуваме, виждаме последиците от него, но той е на нашата маса. За алкохола трябва да се говори. И за добро, и за лошо“, споделя още лекарят.

Снимка на чаша червено вино: Quadronet_Webdesign / Pixabay