Работата и здравето

Работата и здравето са свързани.

Мащабно изследване сред трудово заетите показва как работата вреди върху здравето. Според международно проучване сред 115 хиляди души от 33 страни над една пета от трудово заетите смятат, че здравословните им проблеми се дължат на работата.

19 % в световен мащаб твърдят, че това, което работят, има негативно отражение върху здравето. Още 13 % се оплакват от прекомерния стрес и от това, че той пречи на нормалния им нощен сън, пише dnevnik.bg.

Хората прекарват повече време на работа, отколкото в къщи, понякога с риск за здравето и благоденствието си, се казва в изводите от проучването. Освен това мнозина смятат, че здравето им е подложено на риск в следствие от условията на работното си място.

Една трета от трудово заетите заявяват, че през последната година са ползвали поне три болнични дни. От тях една трета в последствие са били накарани да се чувстват виновни, за това, че не са били на работа. Само 15% признават, че са си вадили болничен лист, бе да имат истинска причина за това.

Докато мнозинството от работниците смятат, че за здравословното им състояние отговорност носи и работодателят, само малка част от тях настояват за достъп до фитнес зали, гъвкаво работно време или надбавки за лоши условия за труд.

Според мнозинството от служителите стресът може на работното място може да се намали чрез по-добра комуникация между персонал и ръководство, както и чрез реорганизация.

Снимка: sxc.hu