Рак на гърдата е по-рисков при жените с импланти

Жените с импланти са по-застрашени от рак на гърдата, обявиха онколози.

Жените с гръдни импланти са изложени на по-голяма опасност от късна диагностика на рак на гърдата, защото те затрудняват откриването на тумора, установиха канадски учени.

Анализ на предишни изследвания установил, че рискът от откриването на рак на гърдата в напреднала фаза нараства с 25% при жените с гръдни импланти спрямо тези с естествен бюст. Допълнителни анализи показали, че жените с импланти увеличават с една трета риска от смърт от рак на гърдата.

Учените отбелязват, че изследването им трябва да бъде “интерпретирано внимателно”, защото може да има и други фактори, които да оказват влияние. Но те смятат, че имплантите създават сенки на рентгеновите снимки, които могат да възпрепятстват откриването на тумори. В резултат на това ракът в ранна фаза може да бъде пропуснат и да бъде забелязан едва в по-напреднала фаза, което намалява шансовете за оцеляване, пише агенция БГНЕС.

Силиконовият гел в имплантите също може да затрудни достатъчното свиване на гърдата по време на мамаграфско изследване, което показва дали съществува проблем. Учените анализирали резултатите от 12 изследвания, всички публикувани през 1993 г. и проведени главно в САЩ, Северна Европа и Канада.

Те установили, че жените с гръдни импланти са изложени на 26% по-висок риск от откриване на рак на гърдата в късна фаза спрямо жените, които нямали импланти. Допълнителен анализ на още пет изследвания показал, че жените с импланти повишават с 38%о риска от смърт от рак на гърдата спрямо тези без импланти.

Снимка: Alice Wycklendt