Растението кава-кава лекува стрес

Растението кава-кава, което се среща в природата на някои тихоокеански острови, може да лекува стрес и тревожност, обявиха изследователи.

Екстракт от екзотичното растение кава-кава може да лекува хронична тревога и стрес, откриха учени от Австралия.

Приемането на таблетки с билката кава-кава в продължение на шест месеца значително намалява симптомите в сравнение с друга група участници, която пиела плацебо. Изследванията потвърждават предишни данни, според които кава-кава влияе положително върху психиката на човек, подчертава агенция БГНЕС.

Растението с интересно име кава-кава е малко дърво, с латинско наименование Macropiper excelsum, и може да се срещне сред растителността из островите в Тихия океан, вкл. Нова Зеландия, основно в тропическа Полинезия. Често се използва за ритуали и други церемонии от туземците. Потреблението му може да причини опиянение и еуфория.

Кава-кава се произвежда се в различни форми за употреба – сушена, в прахообразна форма или във вид на таблетки. Естракт от листа или корени се използвали за проблеми с пикочния мехур, изгаряния, натъртвания, за облекчаване на болка, включително зъбобол, или най-общо тонизиращо. Сладките жълти плодове на растението кава-кава са били използвани като диуретици. Растителните семена могат да се употребяват и като подправка, тъй като родът на дървото е свързано с черния пипер, пише Wikipedia.org.

Според новото проучване коренът на растението кава-кава съдържа химикали, които намаляват чувството за тревожност. Активните съставки са сходни с тези при други лекарствени средства, служещи за успокоение при пристъпи на паника.

В изследването участвали 75 души, като в края на шестмесечния период 26% от тях показали значително подобрение на симптомите на стрес и напрежение.

Снимка: Kahuroa