Свински грип атакува и през зима 2013

Свински грип атакува България и през зимата на 2013 година, сочи статистиката.

Противно на очакванията водещ тази зима да е познатият ни грипен щам „Виктория”, по-големият процент от регистрираните заболели се оказват жертви на щама „Калифорния”, по-известен като свински грип или H1N1.

11 са положителните проби за грип в България, които към 25 януари 2013 г. са изолирани лабораторно в Центъра за заразни и паразитни болести, и учудващото е, че шест от тях се отнасят до щама „Калифорния”, съобщи за Дарик главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той допълни, че тази, различна от очакванията ни тенденция, се е наблюдавала през последната седмица в Европа и е очевидно, че България също не прави изключение от другите страни на Стария континент. Кунчев обаче успокои, че вълната от свински грип ще е много по-безобидна, отколкото тази преди 3 години, която взе и жертви.

Относно факта, че тази зима ще е по-широка циркулацията на щама „Калифорния”, трябва да имаме предвид две неща, посочва д-р Ангел Кунчев: Първо, знаем си, че „Калифорния” засяга най-вече активната младежка възраст – от 20 до 40-годишни, които са в добро здраве, в добро състояние.

Второ, тъй като вече трета година той циркулира в нашето общество, няма начин да няма доста голям процент хора, които имат някакво ниво на имунитет. Казвам някакво, защото имунитетът спрямо грипните вируси не е много продължителен и не може да считаме, че ако сте се срещнали преди 2-3 години, имате такова ниво на антитела, че да не предизвика заболяването. При някои ще е така, но при повечето ще има заболяване, но ще протича сравнително леко и без усложнения.

За първи път от много години насам един и същи щам се задържа толкова дълго време, че даже и на третата година отново е водещ, допълва експертът: Ще видим как ще се развият нещата и на Запад, и при нас. Засега това е ситуацията. Расте си заболяемостта. Все още епидемичните стойности са някъде около 180-200 на 10 000. Има ръст значителен, но това е ясно.

Засега обаче няма натрупване на големи групи от заболели пациенти, категоричен е Кунчев. Увеличава се обаче броят на учениците на възраст над 15 години, които биват повалени от идващата грипна вълна.

Илюстрация: Michal Zacharzewski